Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jean-Claude Juncker elnök találkozott a V4-ek vezetőivel

Jean-Claude Juncker elnök találkozott a V4-ek vezetőivel
Infovilág

Mindössze két hónappal októberben lezajlott első találkozójukat követően Juncker elnök Olaszország miniszterelnökével, Paolo Gentilonival együtt ma ismét megbeszéléseket folytatott a visegrádi országok vezetőivel. A találkozóra az Európai Tanács mai ülése előtt került sor. A résztvevők újólag megerősítették: mindnyájan eltökéltek a tekintetben, hogy együttes erővel keressenek megoldásokat a közös kihívásokra. (A képen: Merkel és Macron szívélyesen köszönti egymást a mai EU-csúcson.)
 
A megbeszéléseken kiemelt figyelmet kapott a migráció témája, azon belül is az afrikai stabilitással és az irreguláris migráció okainak kezelésével foglalkozó szükséghelyzeti alap. Az Európai Tanács októberi ülésén az uniós tagállamok egyhangúlag megállapodtak arról, hogy növelik a forráshiánnyal küzdő szükséghelyzeti alapnak juttatott hozzájárulásaikat, és a V4-országok ma teljesítették ígéreteiket: bejelentették, hogy további 35 millió euróval járulnak hozzá az alap Észak-Afrika támogatását célzó forrásaihoz. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy szolidaritást és elkötelezettséget tanúsítanak azok iránt az erőfeszítések iránt, melyeket az EU a határain kívül tesz a migráció okainak kezelése és felszámolása végett.

Mai nyilatkozatában Juncker elnök kiemelte: „Azt szeretném, hogy a visegrádi országok és a Bizottság közötti együttműködés a lehető legszorosabb legyen. Örömmel tölt el, hogy vannak eredmények. A V4-országok tettre szánták el magukat, ami annak a bizonyítéka, hogy a visegrádi országok is elkötelezettek az Olaszországgal és másokkal kapcsolatos szolidaritásvállalás mellett.”

Jean-Claude Juncker welcomes V4 commitment to securing Europe's borders. – Standing next to Hungarian PM Viktor Orban, President Juncker praised the Visegrad group's offer of financiail support to the Rome-led project in Libya.

Referring to the V4, Juncker said: „Sometimes it seems that there are misunderstandings and we don’t know what each other is thinking.”

„Today I’m happy that there are first results… This is the proof that the Visegrad 4 countries are fully aligned when it comes to solidarity with Italy and so on. So for once I am a happy man today.”
 
A szükséghelyzeti alap Észak-Afrika támogatását célzó forrásai már eddig is több mint 14 ezer, kiszolgáltatott helyzetben lévő migránsnak segítettek abban, hogy önként hazatérjenek Líbiából a származási országukba. Ez a szám 2017 végére várhatóan 18 ezerre emelkedik. Az alap ezen felül 20 ezernél is több migránsnak nyújtott orvosi segítséget és közvetlen támogatást idegenrendészeti fogdákban és más létesítményekben. A Szükséghelyzeti Alap Afrikaért, valamint a V4-ek által az alapba befizetett hozzájárulások egyik elemét képezik annak a közös európai erőfeszítésnek, mely az európai partok felé irányuló irreguláris migráció problémájára hivatott megoldást találni.

A Bizottság a múlt héten politikai ütemtervet terjesztett elő abból a célból, hogy 2018 júniusára átfogó megállapodás jöjjön létre a fenntartható migrációs politika megvalósításának módjáról. A Bizottság az ütemtervvel járult hozzá az Európai Tanács ma esti üléséhez, amikor a tagállamok állam- és kormányfői meg fogják vitatni a témát. (A teljes közlemény itt olvasható angolul.)
 
Orbán Viktor miniszterelnök és Jean-Claude Juncker elnök közös nyilatkozata

Időtálló migrációkezelés: Az Európai Bizottság kijelöli az előrevezető utat

 

Jogalkotás 2018–19-ben a még egységesebb, erősebb és demokratikusabb Európai Unióért

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével és Jüri Ratas észt miniszterelnökkel, a Tanács soros elnökével együtt a mai napon aláírta az EU 2018–19-i jogalkotási prioritásairól szóló új együttes nyilatkozatot.
A nyilatkozat a Bizottság által előterjesztett 31 új jogalkotási javaslatot sorol fel, amelyet a Parlament és a Tanács prioritásként fog kezelni. A cél az, hogy a javaslatokat még a 2019-i európai parlamenti választásokig elfogadják, vagy látványos haladást érjenek el az elfogadásuk felé vezető úton.
A mai együttes nyilatkozat aláírásával a három uniós intézmény elnöke megállapodott abban, hogy nagy ívű ütemtervet valósít meg abból a célból, hogy az unió a mostaninál befogadóbb és egységesebb legyen. Az együttes nyilatkozat hét cselekvési területet jelöl ki prioritásként:

  1. az uniós polgárok biztonságának jobb védelme
  2. az uniós migrációs politika reformja és továbbfejlesztése a felelősségvállalás és a szolidaritás szellemében
  3. új lendület a foglalkoztatásnak, a növekedésnek és a beruházásoknak
  4. az Európai Unió szociális dimenziójának tematizálása
  5. az összekapcsolt digitális egységes piac megvalósítására vonatkozó uniós kötelezettségvállalás teljesítése
  6. ambiciózus energiaunió és előretekintő éghajlat-politika kialakítása
  7. a demokratikus legitimáció további erősítése uniós szinten

(A teljes közlemény itt olvasható.)

Együttes nyilatkozat az EU 2018–19-re vonatkozó jogalkotási prioritásairól