Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ez még nem Eurorégió? Vasárnaptól újra személyvonati közlekedés Rajka és Pozsony között

Ez még nem Eurorégió? Vasárnaptól újra személyvonati közlekedés Rajka és Pozsony között
Infovilág

December 10-től ismét megindul a személyvonati közlekedés Rajka és Pozsony között. Az üzemeltető GYSEV Zrt. hétfőtől szombatig öt, vasárnaponként négy vonatpárt közlekedtet, a legtöbb a Hegyeshalom–Rajka–Pozsonyligetfalu/Bratislava-Petržalka vonalon jár majd. Ezzel nyolc év után ismét rendszeressé válik a közvetlen személyvonati összeköttetés a szigetközi települések és a szlovák főváros között. (A képen: emlékezés az egykori pozsonyi vasútra; 1914-től közvetlen villamos járt Bécs és Pozsony között) [forrás:GFÖ. Volkshochschularchiv / Imagno / picturedesk.com]

A vonatok többségét a reggeli és délutáni csúcsidőszakban indítja a vasúttársaság, hogy megfeleljen a munkába, iskolába járó utasok igényeinek. A vonatok mindegyike személyvonat lesz, azaz a járatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak. A helyi forgalom mellett a menetrend lehetőséget kínál távolabbi viszonylatok összekötésére is, mivel Hegyeshalomban át lehet szállni Győr/Budapest és Csorna irányába is.

A régi-új viszonylaton a nemzetközi díjszabásnál kedvezőbb áron vásárolhatók meg a menetjegyek és a bérletek, a gyermekek és a 26 évesnél fiatalabbak pedig további kedvezményben részesülnek. Az új járatokra Oroszvár/Rusovce és Pozsonyligetfalu/Petržalka között a Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB) jegyei és bérletei is érvényesek. 

A szerk. megj.: A menetrend ismeretében aligha lehetnek elégedettek azok, akik Rajkán keresztül szeretnének Pozsonyba jutni akár csak Győrből is, mivel az átszállások megnehezítik az utazást. Érthetetlen, hogy ha már végre állítólag hosszú és bonyolult – nyolc évig tartott! – tárgyalások után ismét megnyitották az országhatár–Pozsony (elővárosa) közötti vasútvonalat a személyforgalom számára is, miért nem lehet ugyanolyan közvetlen járatokat indítani, mint amelyek Győr–Királyhida/Bruck an der Leitha között közlekednek Euroregio-vonatként? Továbbá: ha az osztrákok meg tudták oldani, hogy közvetlen vonatok közlekedjenek Bécsből Pozsonyba (a két várost egykoron – 1914 elejétől egészen a vasfüggöny megépítéséig) a budapesti HÉV-hez hasonló villamosvonal kötötte össze, akár most Badent Béccsel), akkor miért nem lehetett okos kompromisszummal ingajárat helyett közvetlen vasúti kapcsolatot teremteni a valamikori koronázóvárossal?

Az újraindított személyvonati összeköttetéssel – adja tudtul a magyar–osztrák vasúttársaság – a mostani kettőről háromra emelkedik az olyan magyar–szlovák vasúti határátkelők száma, amelyen át a teherforgalom mellett rendszeres személyszállítás is zajlik. (Ez a három még egyébként mindig nagyon kevés! – szerk. megj.)

A képen: a Bécsből Pozsony felé igyekvő szerelvény Ligetfalu és Hajósegylet megálló között, a Harsch testvére fűrésztelepe mellett.

Egy remek cikk a "pozsonyi kifli" portálon sok-sok eredeti képpel: 100 éves a legendás pozsonyi vasút