Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Simicska megakadályozhatná jövőre a Fidesz kétharmadát

Simicska megakadályozhatná jövőre a Fidesz kétharmadát Simicska megakadályozhatná jövőre a Fidesz kétharmadát Simicska megakadályozhatná jövőre a Fidesz kétharmadát

A brit Express és a Channel NewsAsia egyaránt arról ír a Reuters alapján, hogy az Európai Bizottság ma dönt arról, megindítja-e a pert Magyar-, Lengyel- és Csehország ellen a menekültkvóta elutasítása miatt.  Két forrás is megerősítette az értesülést, ami Brüsszel számára az egységes uniós menekültpolitika miatt vált rendkívül fontossá.

Az Európai Tanács határozatával szemben lépett fel a három renitens ország, s miután a luxembourgi bíróság elmarasztalta őket, aligha kérdéses a pereskedés. Az unió bajban van, mert a kelet-európai országok annak ellenére nem akarják teljesíteni a rájuk kiszabott kvótát, hogy a 2015-i menekültáradat óta sokkal kevesebb menekültet kellene igazságosan elosztani az uniós tagállamok között. A három ország ennek ellenére gyakorlatilag megbénította Brüsszel menekültpolitikáját.  

A 16 török táncosból csak 5 tért vissza a hazájába, a többiek Magyarországon maradtak és minden bizonnyal menekültügyi státuszért folyamodtak – adta hírül a német Nachrichtenxpress a DHA török hírügynökségi forrásra hivatkozva. A lap idézi az egyik magyar újság információját is, amely szerint a magyar hatóságok tagadták, hogy jelentkeztek volna menekültkérelemért, sőt az érkezésükről sem tudtak.

Török néptánccsoport Magyarországon; kép: TP

A huszonévesekből álló tánccsoport a november 5–10. között rendezett nemzetközi táncfesztiválra volt hivatalos, de már 1-jén Magyarországon volt. Mint kiderült: a török táncszövetség intézte a fiatalok vízumát és török hírügynökség szerint nem ők az első ilyen csoport tagjai: 68 tánccsoport folyamadott hasonló vízumért az utóbbi időben, s közülük többen dobbantottak is. A török sportszövetség és minisztérium is feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen.

Mások között az osztrák Der Standard is beszámol arról, hogy az oroszoknak kémkedett és uniós intézmény ellen 21 ezer eurós csalást követett el Kovács Béla jobbikos EP-képviselő, emiatt megvádolták azt követően, hogy mentelmi jogától megfosztották. Az Oroszországba nősült, 20 éven át Oroszországban élt Kovács a Jobbik egyik alapítója és finanszírozója volt 2005–09 között – közli az osztrák lap médium. Kovács az ellene felhozott vádakat alaptalannak tartja.

Az egykor Ronald Reagan és George W. Bush kabinetjében is dolgozott James Pinkerton a Trump elnökhöz közelálló Breitbart Newsban arról ír, hogy az egykori keleti kommunista baloldali tagállamok mára sokkal konzervatívabbak lettek, mint a mind ez ideig annak hírében álló nyugati országok. Elemzi a helyzetet a publicista annak kapcsán, hogy a lengyel kormány által, a Goolag-sziget címmel közzétett videót a Google–YouTube „karanténba  zárta” a menekültellenes felhangok és gyűlöletszítás okán. A gulág szót a Google mintájára a lengyel szerzők két o-val tüntették fel. S ennek apropóján a szerző arra a következtetésre jut, hogy mind Lengyelországban, mind Magyarországon ma sokkal maradandóbbak a hagyományos családi és keresztény értékek, a patriotizmus, mint Nyugaton, aminek magyarázata egyebek között az, hogy jó negyven éven át a kommunizmus alatt éltek. A rendszerváltást követően, dacolva múltjukkal, váltak jobboldalivá, lettek nacionalisták és tették magukévá a konzervatív értékrendet.

A fölöttébb spekulatív cikk mellett persze olyan írások fémjelzik a Breitbart News zavaros és szélsőséges ideológiáját, amelyek például arról számolnak be, hogy az alabamai időközi választás közeledtével «Soros hadserege» bűnözők sokaságát regisztrálja az államban, hogy demokrata többségben csapást mérjenek Roy Moore republikánus jelöltre. Csak emlékezetnénk, hogy Roy Moore-t már hat nő vádolja szexuális erőszakkal, zaklatással, sőt pedofíliával. Trump elnök pedig hivatalosan is bejelentette Roy Moore melletti kiállását és támogatását.

Simicska Lajos portréját rajzolja meg nagy ecsetvonásokkal a Politico amerikai lap brüsszeli kiadása. Azét az emberét, akinek nevét alig ismerik Magyarországon kívül, pedig 2014-ben még a Fideszen belül az egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb személynek számított, de mindig arra törekedett, hogy szép csendben, a háttérben maradjon. És ez sikerült is neki, mígnem beállt a Jobbik mögé, amiért a magyar adóhatóságok vegzálni kezdtek. A Jobbik megerősödése a Fideszt a szélsőjobb felé terelte, s egyes elemzők ma már egyenesen úgy fogalmaznak, hogy Magyarországon két szélsőjobb párt van. Simicska túl sokat tud a Fidesz belső ügyeiről és Orbán magánéletéről, ezért – a bennfentes információk birtokában – akár meg is akadályozhatja, hogy ismét kétharmadot szerezzen a 2018-i választásokon a Fidesz. A cikk úgy gondolja, Fidesz-győzelem esetén Simicska döntés előtt áll: tovább küzd vagy leírja veszteségeit, eladja sajtóbirodalmát. Ha utóbbit választja, akkor Orbánt senki sem állítja meg, hogy konszolidálja hatalmát.