Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Élményekben gazdag advent Alsó-Ausztriában

Élményekben gazdag advent Alsó-Ausztriában
Elek Lenke

Minden időszakban varázslatos ez a táj, a szelíd pannon vidék és az alpesi magaslatok találkozás. Mégis, talán télen a legszebb itt: adventi vásárok, várak, kastélyok és pincesorok hangulatos kulisszái között, mellett jólesik egy-egy korty forralt bor, a hegyekben pedig egy-egy könnyű téli túra.

Ebben a barátságos tartományban az idén is csaknem háromszáz adventi és karácsonyi vásáron lehet ráhangolódni a szeretet ünnepére. Mindegyik rendezvénynek megvan a maga sajátossága, és persze más az adventi időszak a hegyvidéken, a pincesoron, kolostorkertben, a kastélyparkban és a kovácsműhelyek környékén.

A kastélyoknak szerencséjük van Ausztriában: szépen rendbe hozták és meg is becsülik őket; múzeumok, kiállítások vonzzák a vendégeiket, egyben kedvelt hétvégi családi programok helyszínei is. Advent idején gyerekekkel különösen ajánlott kirándulási helyszínek, hiszen nemcsak ajándékvásárlás céljából nézelődhetnek itt a felnőttek, de számos egyedi időtöltést találnak ki a kisebbek számára.
Ha Alsó-Ausztriában járunk, az első célpontok között érdemes felkeresni a melki apátságot, az ország legnagyobb barokk épületegyüttesét. Több, mint 900 éve élnek ott szerzetesek. A könyvtár páratlan szépsége megállít: mennyezetét Paul Troger 1731–32-ben festett freskói díszítik. Könyvtárában kereken 100 000 kötet sorakozik a polcokon. A National Geographic Traveler Magazine a világ legjobb történelmi úticéljaként ajánlotta az apátságot. A bámulatos gazdagságú könyvtár ihlette Umberto Eco „A rózsa neve” című, 1980-ban megjelent, világsikert aratott regényét, melynek egyik főszereplője Adso von Melk, vagyis Melki Adso. Állítólag egy titkos alagút vezet Melk egyik belvárosi épületébe, amelyet egykoron arra használtak a szerzetesek, hogy észrevétlenül és inkognitóban kijussanak a kolostorból, és részt vegyenek a világi életben.

A városkában már minden karácsonyi díszben pompázik. A helyi, Postához címzett étterem is, (észrevették már, hogy szinte minden kisvárosban van a Postához nevű étterem? Ezek a hajdani postakocsi-állomások utódai), ahol „természetesen” magyar pincérek szolgálnak fel.

Az én egyik kedvenc ausztriai városom a Duna-parti Krems, amely egyszerre történelmi és modern, kampuszának kiváló épületegyüttese, villasora, élénk kortárs művészeti élete, nem utolsósorban jó éttermei – köztük fine dining szintűek – élhető, fiatalos, vonzó településsé avatják. A kis szálloda, ahol megalszunk, már teljes karácsonyi díszben pompázik, reggelikínálata az ötcsillagos házakkal vetekszik.

Híd vezet át innen Mauternbe, amely messze a legjobb az eddig megtapasztalt adventi vásárok között. Ott ugyanis nem szupermarketben vásárolt kínai giccsek kelletik magukat, hanem kézimunkák, iparművészeti szintű fatárgyak, ékszerek, bájos bébiruhák, Tiffany-technikájú angyalkák, üdvözlőlapok, hófehér, horgolt gömbök és ki tudja még hányféle bájos tárgy, a házilag készített mézes gumicukortól a rózsaszappanokig.

Az egész település karácsonyi lázban ég, hatalmas házakat és kerteket rendeznek át, hogy az árusok standjai – hol a szabadban, hol fedett helyen – elférjenek. Nagy élmény itt nézelődni, nem is távozik senki üres kézzel, ráadásul az árak is barátságosak.

A Johannesbachklamm szurdok – Würflachnál, a Hohe Wand közelében – december  7–10. között ígéri a legszebb élményt: kézműves termékektől roskadozó standok, gőzölgő italok és hagyományos ételek, vagy ha úgy tetszik, osztrák–magyar streetfood-ok – gondoskodnak arról, hogy ne csak a forralt bort kortyoljuk. A fő attrakció Ausztria legnagyobb karácsonyfája, legalábbis ezt állítják a szervezők. Azt, hogy valóban magasabb-e annál, ami a bécsi városháza előtt áll, nem tudom. Emez óriás gyertyákkal, gömbökkel, szaloncukrokkal díszítve várja már az ünnepet.

Európa leghosszabb pincesorán: Hadresben, december 9–10-én, valamint 16–17-én zenei és gyerekprogramok, felolvasások színesítik a kulturális kínálatot.

A Schlosshof egyike Ausztria legszebb kastélyainak, pedig aztán van ám az országban megannyi, mivel az az osztrák arisztokrácia sem szeretett fogadókban megszállni, ezért egynapi járásra mindenütt építettek egy kastélyt, akárcsak a magyar arisztokrata famíliák.

Az árkádok alatt, a majorsági udvaron 100 stand kínál tradicionális kézműves és kulináris specialitásokat. Szombatonként, a vásár zárásaként 17 órától a marchfeldi filharmonikusok Adventi Hangvarázsa hallható. A kastélylátogatások időpontját tudakolandó célszerű rákattintani a honlapukra. Ami az étkeket illeti, garantáltan nem maradunk éhesek: nekem a pizza lángos feliratú fogás tetszett legjobban, de a zöldhagymás-sonkás-sajtos tojásos galuska is igen illik ide, mert a különféle forró italokat kellően megágyazza.

A bencés rend göttweigi apátsága az idén immár 28. alkalommal nyitja meg kapuit, hogy tartalmas adventi programokkal csalogassa a kézműves termékek, karácsonyfadíszek és betlehemi figurák után érdeklődőket. Naponta fél háromtól adventi koncert és hétvégenként érdekes gyerekprogramok is színesítik a kínálatot.

Élmény végigsétálni a Gyümölcsbor út (Moststraße) és a Vas út (Eisenstraße) karácsonyi vásárain. Hat adventi-karácsonyi vásárt rendeznek itt, ahol nemcsak a forralt körtebor, hanem a tűzgyújtó kosarakban lobogó tűz is melengeti a látogatókat a kovácskalapács ritmikus koppanása kíséretében.

A tartomány legérdekesebb rendezvényén a kovácsok a látogatók előtt készítik egyedi műremekeiket. A piactereken és kastélykertekben kézművesek mutatnak be olyan már-már feledésbe merült technikákat, mint a például a szövés, esztergálás, kosárfonás, gyertyaöntés, üvegfestés. Az ellenállhatatlan frissen sütött fánkról helyi fogadósok gondoskodnak.

Még mindig tűz: tüzes családi karácsonyra készülnek Neubruckban (Scheibbs, St. Anton/Jeßnitz), december 2–3-án. Tüzes udvari karácsony lesz Seitenstettenben, december 15–17-én. Éget, de nem tűz: megtekinthető, hogyan lesz a mostvierteli körtéből körtepálinka.

Ez év elejétől augusztusig már több mint 4,9 millió vendégéjszakát regisztráltak az alsó-ausztriai szállásadók – 200 ezer éjszakai tartózkodással többet, esztendővel ezelőtt. Sőt, egy ideiglenes, új nyári rekord is született: május–augusztus között ugyanis több mint 3 millió éjszakát töltöttek a turisták a tartományban (a növekedés 5,3%). „Alsó-Ausztria még mindig a német turisták körében a legnépszerűbb: egy-egy napra 580 ezren érkeznek; a lista második helyezettjei a magyarok, akik több, mint 120 ezer éjszakát töltenek nálunk, köszönhetően a közelségnek, és a kimagaslóan kedvező ár–érték-aránynak” – mondta Petra Bohuslav, a tartomány turisztikai vezetője a Budapesten tartott sajtótájékoztatón. Tavaly télen a magyar turisták 80 500 éjszakát töltöttek Alsó-Ausztriában, a májustól szeptemberig tartott nyári szezonban 60 ezret.

A tartomány turisztikai stratégiájának része a folyamatos fejlesztés, amely magában foglalja: a vasúti hálózat optimalizálását, új szállodák nyitását, a szolgáltatások minőségének emelését, és az egyénre szabott, tematikus kikapcsolódási lehetőségek bővítését.