Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Beethoven múzeumot kapott Bécsben

Beethoven múzeumot kapott Bécsben
EuroCommPR*Bécs

Ludwig van Beethoven (17701827) végre saját múzeumot kap második otthonában, Bécsben, ahol egyébként a sírja is van a Wiener Zentralfriedhofban (a Bécsi Központi Temetőben). Egykori döblingi lakását Bécs város megbízásából emlékhelyből múzeummá alakították át, és november 25-én megnyitják a nagyközönség előtt. Az új múzeum a legfrissebb tudományos álláspont alapján mutatja be Beethoven életét, munkásságát és halláskárosodása miatt megélt szenvedéseit. (Képek: Wien Museum)

Bár Ludwig van Beethoven eredetileg Bonnból származik, már 17 évesen Bécsbe utazott, hogy példaképétől, Mozarttól tanulhasson, öt évvel később pedig végleg ide is költözött. A világhírű zeneszerző élete kétharmadát a Habsburg Birodalom fővárosában töltötte, itt tanult Haydntől, Schenktől, valamint Salieritől, és itt írta leghíresebb szimfóniáit, szonátáit és operáit. Bécsben több ingatlan is Beethoven munkásságához köthető, az egyikét most Beethoven-múzeummá alakították át. A 19. kerületi Probusgasse 6. szám alatti lakásban írta 2. szimfóniáját, a Fidelio című operájának egyes alapelemeit és az Eroica vázlatait.

A kerület Heiligenstadt városrészében található házban keresett Beethoven gyógyírt egyre súlyosabb halláskárosodására és valószínűleg itt írta meg heiligenstadti végrendeletét, egy fivéreinek címzett, de végül soha fel nem adott levelet, melyben kétségbeesetten írt súlyosbodó hallásproblémáiról. A zeneszerző már 25 éves korától kezdve küzdött halláskárosodásának első jeleivel, és 30-as évei elejétől egyre többet betegeskedett. Ennek egyik oka a később kimutatott nagymértékű ólommérgezése lehetett, ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy szívesen fogyasztotta a borvidékként is ismert kerület nedűit. Akkoriban a borászok ugyanis a drága nádcukor helyett ólomcukorral, azaz ólom-acetáttal édesítették boraikat.

A kerület nemcsak borairól, hanem a gyógyvizéről is híres. A Heiligenstädter Park területén kialakított fürdőt sok előkelő vendég látogatta, köztük a zeneszerző is, aki az ásványi anyagokban gazdag forrástól remélt gyógyulást.

Betegsége a kiállítás fontos eleme: a múzeum egyik termének falait például hangszigetelő anyaggal borították, hogy a látogatók maguk is átérezhessék a zeneszerző hallásproblémák okozta szenvedéseit. Megismerkedhetnek Beethoven saját készítésű hallássegítőivel. Központi szerepet kapnak a zenei zseni felvilágosult nézetei, valamint hírhedt dührohamai, melyekkel állítólag bárkit ki tudott hozni a sodrából.

Az éppen 190 esztendővel ezelőtt elhunyt Beethoven egykori lakása Bécs város tulajdonában van, de a Wien Museum üzemelteti. Az átalakítások négy hónapig tartottak és 750 ezer euróba kerültek. Így második otthonában is végre méltó körülmények között emlékeznek Ludwig van Beethovenre. A megnyitó alkalmából, november 25-én, szombaton és 26-án, vasárnap 10–18 óra között az érdeklődők ingyenesen ismerkedhetnek meg Bécs legújabb múzeumával.

Beethoven múzeum: 1190 Bécs, Probusgasse 6. Telefon: +43 1 370 54 08