Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

100 éves Finnország – zenés ünneplés

100 éves Finnország – zenés ünneplés
(Munkatársunktól)

Állampolgárai az észak-európai ország függetlenné válásának 100. évfordulóját ünneplik december 6-án. Hazánkban erről kevesebb szó esik – prózában. Ám a Pannon Filharmonikusok nem feledkeztek meg az 1917. év és Finnország kapcsolatáról. A centenárium alkalmából – együttműködve a pécsi finn konzuli képviselettel, élén Kator György tiszteletbeli konzullal – koncertet rendeznek. (Kép: The Telegraph)

A baranyai megyeszékhelyen épült Kodály Központban nemcsak hangverseny lesz november 30-án Finnország független állammá válásának évfordulója alkalmából, hanem kiállítás is nyílik a Pécsi Magyar–Finn Társaság szervezésében. Ami pedig a koncertet illeti: a Pannon Filharmonikusok jeles finn zeneszerzők remekműveiből válogatnak. Közreműködik az évekig Helsinkiben élt Bogányi Bence (a képen) fagottművész; előadásában a közönség Yrjö Hjelt Fagottversenyét hallgathatja meg. Az együttest a neves finn karmester, Ari Rasilainen dirigálja.

Ari Rasilainen

Pécsett kevesek számára lehet meglepő, hogy Finnország függetlenségét ünneplő hangversenyt felvették a Pannon Filharmonikusok évadába. Helye és fontos szerepe van ennek a koncertnek. Egyrészt hetedik évadát kezdte meg vezető karmesterként Bogányi Tibor a zenekarnál, aki húsz éven át élt Finnországban, s nemzetközi hírnevét is ott alapozta meg dirigensként. A finn kultúra közvetítésére irányuló művészeti tevékenysége elismeréseként 2015 végén a finn állam a Finn Oroszlán Lovagrend I. osztályú érdemrendjével tüntette ki. Másrészt az 1974-ben alakult Pécsi Magyar–Finn Baráti Klub – a jelenlegi Pécsi Magyar–Finn Társaság – már az 1970-es évektől ápolja a finn kultúra jelenlétét a régióban. Emellett Baranyában és ezen belül is elsősorban Geresdlakon népes finn közösség él, így az északi ország kultúrája, szokásai egyre inkább részévé válnak a településnek.

A Finlandia 100 elnevezésű koncert gerincét az ország éppen hatvan esztendeje elhunyt nemzeti zeneszerzőjének, Jean Sibeliusnak (1865–1957) a művei adják. A finnek nemzeti történelmében különösen fontos Finlandia című szimfonikus költemény nyitja az estet, amely már 1900-as bemutatásakor az orosz birodalom béklyójától szabadulni vágyó ország függetlenségi törekvéseit szimbolizálta, majd a koncert zárásaként felcsendül a szerző utolsó, 1924-ben komponált VII. szimfóniája.

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok vezetője egyebek mellett azzal indokolta a rendezvényt, hogy „Finnország negyven éve felfedezte és befogadta Kodály Zoltán munkásságát, mellyel megújította az ottani zenei oktatást, ami hozzájárult ahhoz, hogy a világ élvonalába lépett. A Bogányi muzsikuscsalád pedig úgyszólván közös nevező és remek lehetőség, hogy felmutassuk Magyarországon a finn értékeket”.