Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Várhatok még” – George Gershwin a középpontban

„Várhatok még” – George Gershwin a középpontban
(Munkatársunktól)

Karosi Júlia régóta tervezte, hogy egész estés műsort szentel egyik legkedvesebb zeneszerzőjének, George Gershwinnek. Dalai azért is meghatározóak az énekesnő számára, mert általuk kezdett igazán megbarátkozni a dzsesszel. (A képen: a Karosi-kvargtett; kép: Raffay Zsófia.)

Várhatok még címmel mutatta be Karosi Júlia Gershwin-estjét a Zeneakadémián, majd több helyszínen, fesztiválon is. Láthatóan és persze hallhatóan is rendkívül otthonosan érzi magát Gershwin világában, amely hidat képez a klasszikus zene és a jazz között.  A nagyszerű zeneszerző 80 éve hunyt el, de nemcsak az idei esztendő Gershwin-év, hanem a következő év is, hiszen jövőre Gershwin születésének 120. évfordulóját ünnepeljük.

Karosi Júlia (foto: Ora Hasenfratz) idei Gershwin-sorozata hamarosan négy koncerttel zárul:

• november 25-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban a Karosi Júlia Quartet lép fel este hét órától,

• november 29-én 19 órától a győri Rómer Jazzklub következik,

• december 3-án délután négy órától pedig különleges helyszínen, adventi programként hallhatja a közönség ezt a nagyszerű koncertet a zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontban. Az utóbbi hangversenyen a Karosi Júlia Quartet kiegészül a hazai jazzélet egyik legsokoldalúbb gitárosával, Fenyvesi Mártonnal, aki a Gershwin-dalok hangszerelését is készítette.

• December 13-án Tatabányán hallhatják a zenebarátok a Karosi Júlia koncertjét,

• két nappal később, 15-én pedig a Budapest Jazz Clubban.

A produkció hangulata a Broadway show-k világát idézi, ugyanakkor a dalok Fenyvesi Márton új, izgalmas hangszerelésében és hangzásvilágukban egyediek, modernek, különlegesek. Akik jól ismerik az esten fölcsendülő Gershwin-dalokat, azok számára is tartogatnak meglepetéseket.

Az esten a legismertebb Gershwin-dallamok mellett (Summertime, The Man I Love, I got rhythm…) helyet kapnak kevésbé ismert, de annál izgalmasabb kompozíciók is (Fascinating Rhythm, Slap That Bass, He loves and she loves…), és még magyar nyelvű dalt is hallhat a közönség.

Karosi Júlia Quartet: Karosi Júlia – ének, Tálas Áron – zongora, Bögöthy Ádám – nagybőgő, Varga Bendegúz – dob, hangszerelés: Fenyvesi Márton.

Karosi Júlia az ELTE Bölcsészettudományi karára járt, esztétika-filozófia szakra, majd a bölcsészdiploma megszerzése után végezte el a Zeneakadémia jazz-ének szakát. Első lemeze, a Stroller of the Streets (Városi kószáló) 2012-ben jelent meg, s a kizárólag saját szerzeményeket tartalmazó, markánsan egyéni hangvételű album azonnal pozitív kritikai visszhangra lelt. Ugyanannak az évnek a végén a Whereabouts Records Japánban is piacra dobta a lemezt. Második lemeze a New York-i Dot Time Records gondozásában látott napvilágot 2014-ben.