Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Van mód és esély a tüdőrák leküzdésére

Van mód és esély a tüdőrák leküzdésére
(Tudósítónktól)

A betegséget sikeresen leküzdők követésre méltó példáit mutatják be az idén, a tüdőrák elleni küzdelem hónapjában. A szakemberek arra hívják föl a figyelmet, hogy a korai felismerés látványosan növeli a kezelés hatékonyságát és a beteg gyógyulási esélyeit.

A tüdőrák világszerte – így Magyarországon is - a leggyakoribb daganatos betegség. Hazánkban évente mintegy 8000 beteget diagnosztizálnak tüdőrákkal, és a lakosság számához mért előfordulási és halálozási arány sajnálatos módon nemzetközileg is kiemelkedő.

A tüdőrák elleni küzdelem meghatározó eleme a megelőzés, éppen ezért alapvevően fontos, hogy a szakemberek felhívják a figyelmet a dohányzás okozta rendkívül nagy kockázatra. A tüdőrákos megbetegedések döntő hányadáért ugyanis a dohányzás a felelős. Fontos megjegyezni, hogy a passzív dohányosok körében is lényegesen magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata, mint a teljesen dohányfüstmentes környezetben élők esetében.

A tüdőrák nem egységes betegség: számos fajtáját ismeri az orvostudomány. Két fő típusa a kissejtes és a nem kissejtes tüdőrák – az előbbi az esetek körülbelül egyötödét, az utóbbi pedig a négyötödét teszi ki a diagnosztizált eseteknek.

A tüdőrák korai szakaszában a betegségnek nincsenek tünetei, fájdalommal sem jár, mivel a tüdőben kevés a fájdalomérzékelő receptor. A betegség előrehaladtával megjelennek a tüdőrákra jellemző tünetek, így a tartós, száraz köhögés, dohányosoknál a köhögés jellegének megváltozása, a véres köpet, vagy a nehezen gyógyuló és gyakran visszatérő tüdőgyulladás. A daganat miatt kialakuló tüdőgyulladás hónapokig is megmaradhat, mivel a gyulladást nem fertőzés, hanem a hörgők szűkülete okozza. Éppen ez az oka annak, hogy a tüdőgyulladás a tüdőnek ugyanarra a pontjára tér vissza, már előfordult. Az ilyen tünetek jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

A korai felismerés legalább olyan fontos, mint a megelőzés, mivel igen nagy a különbség a betegség korai és későbbi stádiumában diagnosztizált betegek gyógyulási esélyei között. Sajnos, sok esetben csak késői stádiumban fedezik föl a betegséget, ezért különösen fontos, hogy az érintett gyanú esetén is forduljon orvoshoz.

A mellkasröntgen-, vagy az ennél modernebb CT- és PET/CT-vizsgálatok a betegség jelenlétét valószínűsítik ugyan, de egyértelmű diagnózist csak a szövettani vizsgálat után adhat az orvos. A tüdőrákkal sikeresen megküzdők tapasztalatai fontosak a rendszeres tüdőszűrésre járás népszerűsítésében.

A tüdőrák elleni küzdelem hónapjának idei fő üzenete: a betegségből kigyógyultak osszák meg tapasztalataikat másokkal, mondják el sikeres küzdelmük történetét családtagjaiknak, barátaiknak, rámutatva a rendszeres tüdőszűrés értelmére, növelvén a bizalmat a kezelésekben, a beteg–orvos kapcsolat iránt.

A szerk. megj.: Itt lenne az ideje annak, hogy az állam végre lemondjon a szenvedélybetegségnek tekinthető dohányzásból származó csillagászati jövedelmi adóról úgy, hogy eleve megszüntetné a dohány- és dohánytermékek árusítását. A dohányzás és az alkoholfogyasztás éppen annyira ártalmas, mint a kábítószer-fogyasztás.

Tisztában vagyunk azzal, hogy egyik napról a másikra megoldhatatlan a lakosság igen nagy részének leszoktatása a dohányzásról, alkoholfogyasztásról. Ennek ellenére meg lehetne, meg kellene kezdeni végre az okos felvilágosítást, a dohányáruk és az alkohol beszerzésének a megnehezítését. Minderre egyelőre nem kellene többet költeni, mint amennyit az utóbbi hét évben költöttek például stadionokra, térkövezésekre, és amennyit a korrupció kivett az ország közös kasszájából. Tessék elhinni, pusztán az elhatározáson és a megvalósításon múlik.

Ha mégsem, akkor törődjünk bele legtöbbször fiatal életek kimúlásába, családok nyomorba süllyedésébe – csak azért, mert az állam pusztán tessék-lássék módon küzd a szenvedélybetegségek kialakulása ellen.