Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európa jövője és az Erasmus-program

Európa jövője és az Erasmus-program
Infovilág

Európa jövője és az Erasmus program témájában rendezett fórumot az Európai Parlament magyarországi és szlovákiai Tájékoztatási Irodája Kassán. A mai eseménynek a kassai Műszaki Egyetem adott otthont. A résztvevő szlovák és magyar diákok kérdéseire Monika Smolková (S&D) és Schöpflin György (EPP) európai parlamenti képviselő válaszolt.

A fórumot Lővei Andrea, az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodájának vezetője, és Dionyz Hochel, az EP szlovákiai Tájékoztatási Irodájának pr-referense nyitotta meg. Köszöntőjükben hangsúlyozták, hogy Európa jövőjének alakulása kiemelten fontos a magyarországi és szlovákiai fiatalok számára is, és reményüket fejezték ki, hogy a határközi fórum alkalmat szolgáltat a gyümölcsöző eszmecserére az európai parlamenti képviselőkkel.

Monika Smolková EP-képviselő beszédében kiemelte, hogy fontos megőrizni nemzeti identitásunkat, de nem szabad megengednünk, hogy szögesdrótok válasszanak el még egyszer egymástól minket. A jövő Európája a fiataloké. Az Unió egyik legsikeresebb kezdeményezése, az Erasmus program kiváló lehetőség arra, hogy 170 különböző ország egyikében tanuljanak a diákok. Azok, akik az Erasmus programban részt vesznek, pozitívan tekintenek a közös Európára és reményeink szerint nem fogják engedni, hogy egy „Brexit” megismétlődhessen.

Európa válságban van és az uniós intézményrendszer egy globalizáció előtti struktúra, fejtette ki Schöpflin György európai parlamenti képviselő. „Rengeteg hatalom halmozódott fel Brüsszelben és hiányzik a polgárok befolyása arra, ami Brüsszelben történik. Az Európai Polgári Kezdeményezés például egy működőképes uniós eszköz arra, hogy a nép beleszólhasson a törvényalkotásba.” hangsúlyozta a képviselő.

A kassai fórumon több mint 120-an vettek részt Magyarországról és Szlovákiából, köztük stakeholderek és szakértők, illetve miskolci, tokaji középiskolás diákok és kassai egyetemisták. A hallgatóság által feltett kérdésekből kiderült, hogy fontos kihívásnak tekintik a vidék helyzetét, fejlődését, illetve az ezzel kapcsolatos, országokon belüli elvándorlás problémáját. Emellett több kérdés is elhangzott a társadalmi párbeszéd sikeres helyreállítására, illetve a diákcsereprogram és munkaerő áramlásának jövőbeli lehetőségére vonatkozóan.

A diákok kérdéseire reagálva Schöpflin György felhívta a figyelmet arra, hogy az információhoz való hozzáférés a globalizált világban ugyan nagyon egyszerűvé vált, de a felszínes tájékozódás félrevezető lehet. Az álhírekkel kapcsolatban Smolková képviselőasszony is kiemelte, hogy tapasztalata szerint az Európai Unióval kapcsolatos hírek sok esetben nem tükrözik a valóságot, és kihangsúlyozta az alapos tájékozódás fontosságát.

Címkék