Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

VirPAY: való világban jól megél a kriptovaluta is

VirPAY: való világban jól megél a kriptovaluta is
Kulcsár László

Ma délben évtizedekkel visszafordították az időkereket Mosonmagyaróvárott. A helyszín: a két városrész között az 1970-es évek elején épült OTP-házakként ismert tömb gyógyszertári-banki szolgáltató-nyúlvány, amelyet „lánykori nevén” Lenin út 155. címen jegyeztek. Az évtizedek leperegtek, rendszerek váltották egymást, a bank viszont maradt. Igaz, OTP-ből, Volksbankból mára VirPAY Pénzforgalmi Szolgáltató Kft. lett. Bank, amely valójában nem pénzintézet, ámbár…

…Minden a 2008 körül kialakult pénzügyi válsággal kezdődött, amikor is a VirPAY ifjú és dinamikus alapítói fölismerték: a jövő az internet alapú pénzforgalomé. El kellett dönteniük: virtuális pénzt hozzanak-e létre vagy megelégszenek a számlavezetéssel? A végső, nagy célt határozták meg elsőként: a virtuális pénztárcát (nemzetközi nevén: virtual payment), amely egy okostelefon-alkalmazással működtethető. Az Infovilág is hírt adott 2009-ben az online autópályamatrica-értékesítésről: ebben a „boltban” már dolgoztak az egyébként csak 2013-ban társasággá alakult VirPAY (Virpay Financial Group Zrt. pénzügyi vállalkozás) emberei… Fő profilként a követelésvásárlást határozta meg számukra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A vállalkozás közben csatlakozott az Új Széchenyi-terv hiteltermékeinek közvetítői köréhez, tavaly pedig tovább fejlődvén, nemzeti banki engedéllyel pénzforgalmi szolgáltató kft.-vé alakult.

Ne bonyolítsuk tovább a tudnivalókat! A lényeg: a mosonmagyaróvári székhelyű társaság elméletileg (és az egyszerűség kedvéért) bank, de betéttel és hitelekkel nem, csak számlavezetéssel foglalkozik. A banki kiszolgálást kívánja megváltoztatni, hogy az ügyfelek ne legyenek a bankok kiszolgáltatottjai. (Emlékezzünk csak a máig háborgó devizahitel-cunamira!)

Ma délben, amikor az ország első pénzforgalmi szolgáltató fiókja megnyílt Mosonmagyaróvárott, elhangzott a társaság „ars poeticája” is: rugalmasság, átláthatóság (itt az apróbetű ismeretlen – hangoztatták), nyitottság és gyors (egynapos) döntés bármilyen üzleti ügyről. Számlavezetés a leggyakoribb devizanemekben, rövidesen még kínai jüanban is, de mindenekelőtt forintban, euróban, dollárban, svájci frankban… és bitcoinban (de erről kicsit később).

A VirPAY két fő együttműködője az MKB és az OTP Bank (ez utóbbi aligha pusztán hagyománytiszteletből!), a számlavezetés valamennyi területén otthonos a társaság, bankkártyákat elfogad, nem kér havi díjat, a forgalmi díj pedig mindössze egy százalék, ami nagyon jól hangzik. Természetesen jelen van az internet bankkártyás fizetési felületén is.

Nem lehet tisztünk a cég valamennyi szolgáltatásának a felsorolása, az viszont mindenképpen ide kívánkozik, hogy személyes valutaváltással is foglalkoznak munkatársaik. Ez a tevékenység itt, a hármas határ (Ausztria, Szlovákia, Magyarország) mentén akár kötelező gyakorlat is lehet.

És most a bitcoinról. Hagyományos pénzben és bankban gondolkodók számára szerfölött bonyolultnak és megfoghatatlannak látszik a bitcoin – használata, a kereskedés vele, hát még a bitcoin-bányászat különösen! Meghatározásához célszerű a Wikipediát segítségül hívni:

«A bitcoin  nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-i amerikai bankválság kirobbanása után. Az elnevezés vonatkozik továbbá a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is.

A többi elektronikus fizetőeszköztől eltérően a bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól. A bitcoin a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja.[2]

A bitcoinok biztonságosan tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózókon vagy felhő alapú szolgáltatóknál, küldésükhöz és fogadásukhoz pedig csak a küldő illetve a fogadó bitcoincíme szükséges. A peer-to-peer felépítés és a központi irányítás hiánya megakadályozza bármilyen hatóság számára, hogy a forgalomban levő pénzmennyiséget és tranzakciókat kontrollálja vagy befolyásolja, ami lehetetlenné teszi a manipulációt és infláció gerjesztését.»

A lényeg: ez a „megfoghatatlan” (ezért is virtuális) pénzeszköz kínálja manapság a legmagasabb árfolyamot. Ma délelőtt kereken kétmillió forintot ért egyetlen bitcoin! Árfolyama természetesen ugyanúgy ingadozik, mint bármely más valutáé, a mellékelt képeken is látszik, hogy akár néhány perc alatt képes 2 009 496 Ft-ról (6464,18 €-ról) 1 998 641 forintra csökkenni, hogy ugyanennyi idő alatt ismét föltornázza magát kétmillió fölé.

Mielőtt a bitcoin pénzügyi és technikai (programozói, internetes stb.) mélységeiben elmerülnénk, engedtessék meg annak a bejelentése, hogy a fentebb bemutatott mosonmagyaróvári VirPAY-fiókban (ugyancsak ma délben) leleplezték és üzembe helyezték hazánk második bitcoin ATM-ét. (Az első a pesti belvárosban, az Anker közben működik.) A széles körben ismert bankautomata sajátossága, hogy bitcoin is vásárolható általa. (Mondják, már jó pénzű nyugdíjasok bitcoin-forgatással is növelik vagyonukat; persze, nem azokról van szó, akik minimális ellátásban részesülnek…)

Végezetül: nem szeretnénk ünneprontók lenni, de ide írjuk a Magyar Távirati Iroda által is (2017. október 11., 15:04) közzé tett jelentés lényegét: „Az orosz pénzügyi tárca és a központi bank ez év végéig kidolgozza a kriptodeviza-forgalmat szabályozó törvény alaptervezetét…Arról, hogy az orosz államnak szabályoznia kell a kriptodevizák (ilyen a bitcoin is – a szerk.) kibocsátását és forgalmát, Putyin orosz elnök vezetésével Szocsiban megtartott magas szintű szaktanácskozás döntött… Elvira Nabiullina, a központi bank elnöke Szocsiban közölte, hogy Oroszországban be fogják tiltani a bitcoint és más kriptodevizát magánszemélyeknek forgalmazó weboldalakat.”

Oppá! Orosz–magyar két jó barát, együtt tiltja be majd a kriptodevizát? Ebben a valamikor Lenin út 155. alatti új cég aligha lehet érdekelt.