Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az EU növeli a független média támogatását a Nyugat-Balkánon

Az EU növeli a független média támogatását a Nyugat-Balkánon
Infovilág

Az EU–Nyugat-Balkán médianapok konferencián, melynek november 9–10-én Albánia fővárosa, Tirana ad otthont, az Európai Bizottság bejelentette: finanszírozza a térségben olyan új kezdeményezések létrejöttét, melyek támogatják a független újságírást és a fenntartható médiaorgánumokat, illetve előmozdítják a regionális együttműködést a közszolgálati médiumok között.

A médiaszabadság egyike a csatlakozás egyik politikai feltétele, amelyet az EU-ba belépni kívánó országok mindegyikének teljesítenie kell. Az EU–Nyugat-Balkán médianapok konferencián a Bizottság átfogó javaslatokat terjesztett elő abból a célból, hogy a régióban segítse a független média megerősödését:

  • Az EU régiószerte új forrásokat fog biztosítani a fiatal és a pályájuk delelőjén járó újságíróknak, segítve a megbékélést szolgáló oknyomozó újságírás térnyerését. A program frészeként megvalósuló kezdeményezések összesen 2 millió euró támogatásban részesülnek majd. A munka várhatóan 2018 első felében fog megkezdődni.
  • Új szakmai segítségnyújtási program kezdődik közszolgálati műsorszolgáltatók számára, támogatandóő az oknyomozó újságírás és a fiataloknak szóló médiatartalmak kidolgozásában megvalósuló regionális együttműködéshez, valamint a digitalizált archív anyagok regionális szintű cseréjéhez. A program 1,5 millió eurós költségvetéssel gazdálkodhat. A források már az idén elérhetők.
  • A független média támogatása céljából a Bizottság – szorosan együttműködve a Demokráciáért Európai Alapítvánnyal – pénzügyi támogatási rendszert léptet életbe új, független médiavállalkozások és kisléptékű kezdeményezések létrejöttének támogatása céljából. A forrásokra, melyek összesen 4 millió euróra rúgnak, 2018 elejétől lehet majd pályázni.

A teljes közlemény itt olvasható (angolul).