Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Libasült, szőlős káposzta, bogyólé – ünnepi séta forraltborillatban

Libasült, szőlős káposzta, bogyólé – ünnepi séta forraltborillatban
Elek Lenke

Sokféle lista készült már, de az tény, hogy a turisztikai szaklapok véleményformálói szerint Budapest benne van az európai első 10-ben, már ami az adventi és karácsonyi vásárok szépségét, gazdagságát illeti. Akár még jobb helyezést is érdemelne. Az idei készülődésről és újdonságokról ma Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója tartott tájékoztatót, munkatársaival egyetemben. (Képek: MTI Fotó: Mónus Márton)

Gazdag kínálatú élménykonyhával, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, folklórjellegű szuvenírekkel, ajándékcikkekkel, ünnepi műsorokkal várják a látogatókat mától a budapest-belvárosi Vörösmarty térre. A várhatóan 800 ezer idei nézelődő között sokan érkeznek vidékről is, no meg, számos budapesti família is sétálgat majd hétvégeken a forraltbor illatú téren.

Mától december 31-ig hetente más-más kulináris bemutatót és kóstolót szerveznek. A Gerbeaud előtt felállítottak egy kajakunyhót (ez alkalommal Hütte-ként emlegették, de minek?!), ahol itt jóféle enni- és innivalók kaphatók. A kunyhó látványkonyhájában, amely csaknem olyan, mint amilyen a lyoni Bocuse d’Or-on is kiszolgálta a versenyzőket, a kezdő héten a liba lesz a főszereplő jóféle újborokkal, ha úgy tetszik, bogyólékkel, a francia újbor, a beaujolais mintájára, máskor vadételek, töltött káposzták, halak, a zsidó hanuka ünnepkör jellegzetes fogásai, a szilveszter közeledtével, „malacos” ételeket kínálnak. Gasztronómiai foglalkozások és kóstolók is lesznek, bizonyára élénk sikernek örvendve.

A kulinária csupán az egyik szereplő – a másik az a több mint 100 kézműves mester, akinek portékája szigorú zsűrizés után juthatott el ide, a térre. Az idén is sok az újdonság, persze maradtak a klasszikusok is, a levendulás zacskótól a bögrékig, a mézeskalácsoktól a karácsonyfadíszekig, a táskáktól az ékszerekig.  Amint Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke kifejtette, remény szerint a sok turista a világ minden tájára elviszi majd a magyar kézműves mesterségek jó hírét és kiváló minőségét, a gyertyakészítőktől a fűzfonókig és a csokoládémesterekig.

Itt a kézműves termékeket maguk az alkotók árusítják, akik, ha kérdezik őket a vevők, el is mondják, miként készülnek például a muszlin finomságú nemezelt sálak, a bájos egyedi kalapok, vagy a Tiffany-technikával előállított üvegtárgyak.

A látogatókat kereken 160, nívós kulturális program várja. A színpadon népzenei, dzsessz-, crossover- (műfajokat keresztező), alternatív, blues- és soul-koncertekre kerül sor. A gyerekeket bábszínház és zenés-táncos előadások várják, és persze az idén jön a finn mikulás, Joulupukki, azaz Karácsonyapó. A díszletek között 10, több mint egy méter nagyságú angyalka kel majd életre. A Gerbeaud-ház patinás háttérként szolgál a páratlan budapesti hangulathoz, falaira fénnyel festenek majd ünnepi motívumokat.

Lesz persze hatalmas adventi koszorú, gyertyagyújtás. Luca-napi sokadalom, és nyitott műhely, ahol a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a közönséget. A karitatív akciók sem hiányoznak majd.

Nem csupán a Vörösmarty téren lesz karácsonyi vásár, hanem a Bazilika előtt is, és az idén először a Fővám tér is hasonló ünnepi ruhába öltözik.