Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fölöslegfogyasztó: egészségesen, tománosan

Fölöslegfogyasztó: egészségesen, tománosan
(Tudósítónktól)

Fogyni és fogyókúrázni sokféleképpen lehet, de kevés az olyan módszer, amelyik bizonyítottan működik, ugyanakkor finom és változatos ételek fogyasztásával csábít. A Toman-diétát és Tomán Szabina receptjeit mindazoknak érdemes megismerniük, akik ragaszkodnak a jó ízekhez – ám önsanyargatás nélkül.

Az utóbbi három évben bizonyítottan mintegy ötezren fogytak le Tomán Szabina módszerével, amelynek alapja az átgondolt és körültekintően felépített fehérjediéta. A módszer kidolgozójának most megjelent szakácskönyve olyan recepteket tartalmaz, amelyek segítenek a diétázóknak, hogy „önként és dalolva”, változatos és jóízű ételek fogyasztásával szabaduljanak meg súlyfeleslegüktől.

Az Egészségesen, tománosan egyik érdeme, hogy a hagyományos magyaros fogásokat újraértelmezi. A töltött káposzta hajdinával készül, a pulykamell cordon bleu pedig vörös rizses reteksaláta-köretet kap. A férfiaknak sem kell aggódniuk: megtalálják a többi között a hortobágyi húsos palacsinta és a csokoládé-brownie egészséges változatainak receptjeit. Mivel a Tomán-módszer a napi ötszöri étkezést részesíti előnyben, a szakácskönyvben reggeli-, tízórai-, ebéd-, uzsonna- és vacsorafogások kaptak helyet: 64 recept 165 oldalon. Összeállításukban Kocsis Bálint mesterszakács séf, a gasztronómia nagykövete segítette a kötet szerzőjét.

Miért fehérjediéta? A test alapvetően három makro-tápanyagból, zsírból, szénhidrátból és fehérjéből tud energiát termelni. Ezek mind tartalmaznak kalóriákat, de nem minden kalória azonos tápértékű. A fehérje lebontása sokkal több energiát kíván a szervezettől, mint a zsíré és a szénhidráté; azaz a fehérjékből az energianyerés kevésbé hatékony.

„A fehérje grammonként négy kalóriát tartalmaz, de ebből egy kalória hőveszteség formájában elvész az emésztés közben. A fehérje termikus hatása 25 százalék,  a zsíré 2 százalék. Mialatt 100 zsírkalóriából 98-at, 100 szénhidrát-kalóriából pedig 94-et tud felhasználni a szervezetünk, 100 fehérjekalóriából csak 75-öt” – fejti ki a lényeget Bencze Mária, a Toman Diet dietetikus szakembere.

Tomán Szabina 15 évig dolgozott élvonalbeli divatmodellként, hazai és nemzetközi kifutók, valamint kampányok arcaként. Gyermeke születése után talált rá a fehérjediéta módszerére, amely segített neki a szülés utáni fogyásban, s így újra magazinok címlapképe lett. Elkezdett forgalmazni egy fehérjediétás termékcsaládot, majd sajátmárka-fejlesztésbe fogott. Kérte szakorvosok, dietetikusok szakértelmét is, hogy a termékek ne csupán a testsúlyuk csökkentésében segítsék a fogyasztókat, hanem olyan helyes étrend hosszú távú kialakításában is, amelynek célja betegségek megelőzése.

 

 

Címkék