Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 19. Az év 110. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739392. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Legális? Illegális? Fő, hogy ingyenes 

Legális? Illegális? Fő, hogy ingyenes 
(Tudósítónktól)

Az illegális tartalmak ingyenes letöltése sokkal inkább a gyors és egyszerű hozzáférés, mintsem az ingyenesség miatt olyan népszerű a fiatalok körében. Az is igaz, hogy a letöltött tartalmak sok esetben törvényes úton nem hozzáférhetők – derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) fiatalokat érintő legfrissebb országos felméréséből.

A fiatalok több mint négyötöde zenehallgatásra, háromnegyede filmnézésére, kétharmada vásárlásra, fele pedig játékokra is használja az internetet. A hat évvel ezelőttiekhez képest megfigyelhető, hogy az akkor még többnyire középiskolások – akik azóta fiatal felnőtté értek – körében mára jócskán megugrott az online hírek fogyasztása: 2011-ben ez az arány 46% volt, az idén már 71%, vagyis a fiatalok érdeklődőbbé és nyitottabbá váltak a közéleti és politikai témák iránt.

A kutatás szerint a megkérdezettek 45%-a fizetett már életében legalább egyszer online beszerezhető, vagy azon keresztül elérhető tartalomért, ugyanakkor látványos a különbség a férfiak és nők között; az előbbiek 59%-ára, utóbbiak kevesebb, mint egyharmadára (31%) volt ez jellemző. A nem fizető csoportnak ugyanakkor mindössze egyharmada mutat nyitottságot arra, hogy változtasson eddigi gyakorlatán és pénzt áldozzon legális tartalmakért.

A HENT felméréséből az is kiderül, hogy az interneten megtalálható tartalmak esetében a jogszerűtlen forrásoknak a legálistól megkülönböztetése a fiatal felnőttek negyedének okoz gondot. Még mindig számottevő ismerethiány tapasztalható a vásárlók részéről arra vonatkozóan, hogy mi számít eredetinek és hamisnak, ezért a szankciók mellett kulcsfontosságú a fogyasztók pontos tájékoztatása is a jogszerűtlen tartalmak és hamis termékek felismerhetőségéről, és ezek káros hatásáról – mondta el a kutatás eredményei ismeretében Németh Mónika, a HENT titkára.

A zenei tartalmak első számú szolgáltatója továbbra is a YouTube (88%), miközben a válaszadók csaknem kétharmada a letöltést is használja. Fontos változás, hogy a hat évvel ezelőtti adatokhoz képest (69%) enyhén esett a népszerűsége. További érdekes fejlemény, hogy a fiatalok harmada valamelyik stream alapú zeneszolgáltatónál már regisztrált, és többnyire valamilyen ingyenesen elérhető verzióját használják. A letöltési megoldások között a legnépszerűbb a YouTube downloader (70%), amelyet a régóta ismert torrentezés (55%) követ.

Filmek esetében ugyancsak fontos szerepe van a letöltésnek (64%), ami 2011-hez képest már 10 százalékpontos növekedés. Az oka: egyrészt visszaszorulóban van a videó, illetve dvd alapú filmnézés, másrészt nőtt a háztartásokban az internet-sávszélesség, emellett olcsóbbá vált és nagyobb lett a tárolókapacitás, illetve a fogyasztók részéről már kialakult módszerek vannak a letöltő felületek azonosítására és használatára. A letöltés mellett az ugyancsak ingyenes, stream alapú filmnézés is népszerű (50%). Kedvező fejlemény: a válaszadó ötöde már legális internetes felületeken keresztül is nézi a filmeket.

A HENT kutatásából az is kiderül, hogy ezeknek a tartalmaknak az ingyenes letöltésére csábít a gyors és egyszerű hozzáférés, és nem elsősorban az ingyenes hozzájutás lehetősége. A válaszadók többsége szerint a letöltött tartalmak sok esetben nem szerezhetők be legálisan.

A középiskolás korosztály szokásait és magatartását legutóbb 2015-ben vizsgálta a HENT. Az akkori középiskolások mára fiatal felnőttekké értek és így részesei voltak a 18–26 évesek megkérdezésére irányuló 2017-i kutatásnak. A résztvevők 41%-a jelenleg is nappali tagozatos tanulmányait végzi a közép- vagy felsőoktatásban. A válaszadók tizede már megszerezte a diplomáját, 43%-a pedig főállásban dolgozik.