Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A megbukott szlovén kormány tagjai Magyarországra menekülnének – Orbán a háttérben

A megbukott szlovén kormány tagjai Magyarországra menekülnének – Orbán a háttérben A megbukott szlovén kormány tagjai Magyarországra menekülnének – Orbán a háttérben A megbukott szlovén kormány tagjai Magyarországra menekülnének – Orbán a háttérben

Menekültek, bevándorlók, migránsok – nincs nap, hogy ne beszélnénk erről, hisz’ a politika tematizálta a polgárháborúk okozta – az emberiség történelme során korántsem egyedülálló – helyzetet.

Emiatt lett érdekes a Nature Magazinból átvett cikk (Seeker), amely az európai vadászó és gyűjtögető életmódot folytatott őseink és a Közel-Keletről jött földművesek közötti viszonyrendszert kutatta. A Magyarországon, Németországban és Spanyolországban, az i.e 6000–2200 között talált mintegy 180 csontmaradvány génállományának vizsgálata alapján megállapították, hogy a közel-keleti földművelők – akik sokkal mobilabbak voltak, mint a vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott ősök, nem háborúztak egymással, hanem sokkal inkább szeretkeztek. Ráadásul ennek legegyértelműbb jeleit Magyarország területén sikerült kimutatni.

Az említett három országban a földművesek és a helyiek érintkezéséből három különféle DNS-specifikumokat tudtak megállapítani, amelyekből vissza lehet fejteni az azonos közel-keleti valamint a magyar–német és spanyol DNS-mintákat. A földművesek egyébként Anatóliából, Kis-Ázsiából, zömében tehát a mai Törökország keleti részéből jöttek Európába. Nem mellesleg neandervölgyi géneket mindkét népcsoport – tehát az európai és a kisázsiai – nagyjából hasonló arányban őrzött meg. A cikk megjegyzi: kulturális és életmódbeli különbségeik ellenére sokkal inkább egymás társaságát keresték, mint egymás ellenségei lettek volna.

A Wiener Zeitung is foglalkozik ezzel a témával és lényegre törően kiemeli, hogy az egykori bevándorlók épp ugyanazon az útvonalon haladtak, mint ma, amit balkáni útvonalnak is nevezünk és ugyanúgy a mai Ausztria és Magyarország területéről vették az irányt Németország felé.

Sőt az osztrák közszolgálati rádió és tévé, ORF tudományos rovata ugyanezt a gondolatot egyenesen a címében emelte ki. Kiegészítve azzal, hogy a génállomány szerint az európai lakosság harmad-harmad részben a vadászó-gyűjtögető, a közel-keleti és a sztyeppék lakói DNS-eit hordozzák.

A magyar médiában pár napja futott hírt újabbakkal egészítette ki a Global Voices, amely szerint már legalább 19, bukott, jobboldali kormányzati vezető ellen indított eljárást a macedón rendkívüli ügyészség hivatala hatalommal való visszaélés vádjával. A jelek szerint közülük jó páran Magyarországon keresnének menedéket. Goran Grujovszki és Nikola Boskovszki titokszolgák útlevelét bevonták, ennek ellenére Görögországban épp akkor kapták el őket, amikor a Budapestre induló gépre akartak szállni. Őket a legkevesebb 20 ezer ember illegális lehallgatására az azóta megbukott kormányfő, Nikola Grujevszki, Orbán Viktor jó barátja utasította. Bensőséges kapcsolatukról fotó árulkodik: szeptember 28-án, amikor Orbán Viktor nem mint kormányfő, hanem mint a Fidesz vezetője a helyhatósági választások kampányára érkezett Macedóniába, állítólag háromórás baráti megbeszélést folytatott egykori kollégájával, akinek kormányzása idején omlott össze a jogállam. Tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartottak, amelyhez csatlakozott Szlovénia volt miniszterelnöke, Janez Janza is, akit azóta korrupció vádjával el is ítéltek. Most már az egykori macedón legfőbb ügyészt, Jovo Vangelovszkit is eljárás alá vonták, mivel hagyta menekülni a vádlottakat.

A cikk szerint ez a találkozó bátoríthatta a Magyarországra menekülésre a vád alá helyezetteket. A macedón kormányfő, Grujevszki elkobzott útleveléért könyörgött arra hivatkozva, hogy meghívást kapott a magyar kormányfőtől. Október 31-én azonban végleg megtagadták tőle az útlevelet. A cikk a két vezető és vezetői stílusa között vont párhuzamot, kiemelve, hogy mindketten populisták és hasonló módon számolták fel a jogállamot.

Két hetük maradt a magyaroknak, hogy a Soros-tervre írt nemzeti konzultációról véleményt mondjanak – foglalkozik behatóan a témával a The Washington Post. Olyannyira, hogy mind a hét pontot lefordították, hátterét ismertették a cikkben, amelyek heves reakciókra sarkallták mind a magyar jogvédő szervezeteket, mind az uniós véleményvezéreket. Új fejlemény, hogy Guy Verhofstadt, volt belga kormányfő keddi kezdeményezésére behívatják a brüsszeli magyar nagykövetet, hogy azonnal állítsák le a jogvédők által gyűlöletszításnak minősített nemzeti konzultációt. A cikk szerint a magyarok többsége pártolja Orbán Viktor migránsellenes politikáját, a legnagyobb baloldali ellenzéki párt a választások előtt pár hónappal gyakorlatilag bedobta a törülközőt, támogatottságának 25 éves mélypontjára zuhant. A Fidesz mögött a konzervatív, nacionalista Jobbik sorakozott fel – zárja elemzését a The Washington Post.