Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tiszta Európát! – A Bizottság szorgalmazza a buszos utazást

Tiszta Európát! – A Bizottság szorgalmazza a buszos utazást
Infovilág

Az alacsony kibocsátású és kibocsátásmentes járművek használatára átállás felgyorsításának segítésére a Bizottság új, uniós szintű célértékekre tett javaslatot az új személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátására vonatkozóan.

Az új célértékeket 2025-től, illetve 2030-tól kell majd alkalmazni: 2030-tól az új személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátásának is 30%-kal kell alacsonyabbnak lennie a 2021-i szinthez képest. Ez határozott lépés a Párizsi Megállapodás szerint 2030-ig megvalósítandó uniós kötelezettségvállalás teljesítése, azaz az uniós szén-dioxid-kibocsátás 40%-kal csökkentése felé. A Bonnban tartott nemzetközi éghajlat-változási konferenciával egy időben bemutatott bizottsági javaslatok révén az EU követendő példát kíván állítani a nemzetközi közösség elé.
 
A nemzetközi közösség a Párizsi Megállapodás hatályba lépésével elkötelezte magát a modern, alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra átállás mellett, a gépjárműipar pedig mélyreható átalakuláson megy keresztül. Az EU piaci részesedésének megőrzése, valamint az alacsony kibocsátású és nem kibocsátó járművekre átállás felgyorsítása végett ma bemutatott javaslatok ambiciózus, reális és végrehajtható szabályokat fektetnek le, ily módon hozzájárulnak az egyenlő versenyfeltételek megteremtéséhez az európai ipar szereplői számára. A csomag emellett ösztönzi az innovációt az új technológiák és üzleti modellek területén, valamint a hatékonyságnövelést az áruszállítás valamennyi módja vonatkozásában. A mielőbbi megvalósulásért a javaslatokat célzott pénzügyi eszközök is támogatják.
 
A Bizottság javaslatot terjesztett elő a buszos személyszállítási szolgáltatásokra vonatkozóan is. Az irányelv ösztönözni fogja a távolsági buszjáratok egész Európát átszelő hálózatának fejlesztését, ezáltal alternatívát fog kínálni a személygépkocsi használatával szemben, és hozzá fog járulni a közlekedésből származó kibocsátások és a közúti torlódások csökkentéséhez. Ezáltal a fogyasztók, különösen az alacsony jövedeleműek több, jobb minőségű és megfizethetőbb utazási lehetőség közül válogathatnak majd. (A teljes közlemény itt olvasható.)
 

A tiszta mobilitás előmozdítása: Kérdések és válaszok a kezdeményezések kapcsán

A tiszta mobilitásról szóló csomag és a hozzá kapcsolódó, a Bizottság által elfogadott dokumentumok

Tájékoztató a személygépkocsikra és könnyű haszongépjárművekre 2020-tól alkalmazandó szén-dioxid-kibocsátási célértékekről szóló javaslatról

Tájékoztató: A tiszta mobilitás előmozdítása – Bolygónk megóvása

Tájékoztató: A tiszta mobilitás előmozdítása – Európa védelmet nyújt az iparnak és a munkavállalóknak

Tájékoztató: A tiszta mobilitás előmozdítása – A polgárok, a bolygó és az európai ipar érdekeinek szolgálatában

Tájékoztató: A tiszta mobilitás előmozdítása – Európa megfelelő eszközökkel vértezi fel polgárait

Az alacsony kibocsátású mobilitás európai stratégiája (2016. július)