Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A V4-ek támogatják Jordánia menekültprogramját

A V4-ek támogatják Jordánia menekültprogramját

A massachussetsi Walley Advocate folyóirat az Erzsikéről szóló színdarabról ír kritikát, aminek címe ’Seder’. A szerző, Sarah Gancher magyar témájú műve nem az első, sőt ez a sorozat egyik kiemelkedő alkotása a budapesti Terror Házáról és a Terror Házából.

Mert Erzsike 56 után ott dolgozott gépírónőként. A színmű a zsidó családban történteket dolgozza fel a kádári korszaktól kezdve napjainkig, amikor Erzsike visszamegy egykori munkahelyére, és a Gyilkosok falán ott találja a nevét fotójával együtt. S mint kiderült, a tőle teljesen elidegenedett lánya tetette oda Erzsike fotóját. A színművet a Hartford Színpadon, most éppen Connecticut államban adják elő. 

A moszkvai kiadású Life portál november 4-e alkalmából hosszú elemzést közöl az 56-os forradalom leveréséről, a szovjetek szerepéről és Nagy Imre kivégzésének hátteréről. A Rákosi-korszak szovjet kötelmeitől eljutunk a gulyás kommunizmusig, amelyben Kádár megítélése számos ponton kritikus. Mindenesetre Sztálin halálával – ahogy fogalmaz a cikk- a diktatúra kiment a divatból, és Rákosi helyett a szovjet vezetés jobbnak látta Nagy Imrét a hatalomba ültetni. S amúgy is, Titó jugoszláv elnök is szimpatizált vele, nem úgy, mint Rákosival. Az október 25-i események – a szovjet tank felgyújtása – után a SZKP KB még mindig a békés megoldás híve, a szovjet csapatok kivonása mellett volt Hruscsovtól kezdve Vorosilovon át Zsukovig – írja a Life, aminek szervilis tulajdonosa a Kreml kegyeit keresi, és Putyin belső köréhez tartozik. S a cikk úgy fogalmaz, a szovjet csapatok bevetésére Kádár hivatalos kérésnek megfelelően került sor. S máig nem tisztázott, hogy spontán vagy szervezett forradalom zajlott-e, illetve hogy mi szította a tömegek dühét. Jevgenyij Antonyuk történész szerint Rákosi rossz gazdaságpolitikája és represszió.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Puskin- érdemérmet osztott ki arra érdemesülteknek, vietnami, pakisztáni, litván és a magyar Vidnyánszky Attila rendezőnek – adta közre az orosz TASZSZ hírügynökség. A külügyminiszter a népek közti barátság elmélyítésén kívül kiemelte Vidnyánszky érdemeit az orosz irodalom kiváló interpretálásában.

A Jordan Times Áder János hétvégén kezdődött négynapos ammani látogatását vezeti fel, amelynek egyik eseménye a részvétele a tudományos világfórumon. A cikkből megtudható, hogy Magyarország mintegy 6700 külföldi diáknak biztosít egyetemi ösztöndíjat, s ebből 650 a jordániai diákoknak jut. Az Ammanban akkreditált magyar nagykövet azt nyilatkozta, hogy Magyarország tisztában van azzal, mekkora nagy terhet vállal magára Jordánia a szíriai menekültek befogadásával és ezért továbbra is azon lesz, hogy ezt valamiképp kompenzálja a nemzetközi közösség, sőt a Visegrádi 4-ek igyekeznek mikrohitelt/segélyt nyújtani az országnak.

Mila Kunis budapesti plázaélményéről beszélt az USA Todaynek, amikor a paparazzikra panaszkodott Amerikában. Legalább 10 éve nem volt plázában, bezzeg Budapesten, amikor itt forgatta A kém, aki dobott című filmet. A férje, Ashton Kucher bíztatta annak idején, miért nem próbálja ki a budapesti plázákat. Miért is ne? Lányával elment az egyikbe és csodák csodájára egy paparazzival sem találkozott. Azt mondta, Budapesten nem léteznek paparazzik. Még a food courtban is eszegettek, senki nem zaklatta őket. No, ezt Amerikában tuti nem teheted meg! – nyilatkozta Mila Kunis.

Gyurcsány Ferenc és pártja újból magyart a magyar ellen akar fordítani. Az Erdélyi Magyar Néppárt nevében elítéljük azt az uszítást, mellyel tudatosan igyekeznek nemzetrészeket egymás ellen fordítani – közli a párt állásfoglalását az erdely.ma Pedig a napnál világosabb – folytatódik a közlemény –, hogy az anyaország határain kívül élő magyarok Trianon óta vállalják részüket a magyar nemzet kárpát-medencei magmaradásának és fennmaradásának közös terheiből. Megőrzik és gazdagítják az ország és nemzet szellemi és anyagi értékeit. Végül arra bíztatják tagjaikat, menjenek el szavazni és mondjanak nemet az uszításra.

Címkék