Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Menjek/Maradjak – Édes otthon: történetek a hazatérésről

Menjek/Maradjak – Édes otthon: történetek a hazatérésről

Újabb filmmel jelentkezik a Menjek/Maradjak Erasmus EuroMedia-díjas, az „új mobilitás“ nemzedékének történeteit feldolgozó dokumentumfilm-sorozat. Az Édes otthon című epizódot a 14. Verzió Filmfesztiválon mutatják be november 18-án a budapesti Művész Moziban, illetve november 23–25-e közt a fesztivál vidéki helyszínein: a Grand Café Moziban Szegeden (november 23-án 17 órától) és az Apolló Moziban Pécsett (november 24-én este 8 órától).

A soron következő, negyedik epizód három különálló családtörténetet örökít meg, melynek szereplői hosszabb-rövidebb külföldi tartózkodás után próbálnak hazatérni Magyarországra. Az újra letelepedni vágyó szereplőket megváltozott körülményeik és gondolkodásuk súlyos dilemmák elé állítják. Az új film alapkérdése, hogy hősei képesek-e szülőhazájukban otthont találni az egyre mobilabb világban.

A három különálló történetet rendezőként Tusor Bálint, Józsa László és Imre Loránd Balázs jegyzik. „Az előző filmek szereplői mind külföldön igyekeztek boldogulást találni, így alaptapasztalatuk, a távollét az otthontól és a családtól, azonos volt. Ehhez képest az új epizódban teljesen új mondanivalóval állunk el” – mondta el Józsa László, a sorozat ötletgazdája és a filmek egyik producere.

A „Menjek/Maradjak: Édes otthon” című film premierje egybeesik Donáth Mirjam, a film egyik főszereplője „Mások álma” című könyvének megjelenésével, amely a szerző-szereplő külföldi tapasztalatait dolgozza fel. Mirjam volt az egyik főhőse a Menjek/Maradjak-sorozat első, New York-i epizódjának.

A mostani, a legújabb epizód, hasonlóan elődeihez, még az idén online is elérhető lesz. Az előző epizódok: New York; London; HollandiaDonáth Mirjam: Mások álma

A Menjek/Maradjak márkát a SpeakEasy Project filmes alkotói hozták létre 2013-ban, hogy magánszemélyekkel, kutatókkal, társadalmi szervezetekkel és cégekkel együttműködve, társadalmi összefogással dokumentálják az új mobilitás generációját, illetve filmjeikkel, termékeikkel, kiadványaikkal hozzájáruljanak a migrációról szóló, tabukat nem ismerő, nyílt párbeszédhez.