Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nem engedték szabadon az Amnesty török elnökét

Nem engedték szabadon az Amnesty török elnökét

Az izmiri bíróság ma úgy döntött, nem helyezi szabadlábra az Amnesty török elnökét, Taner Kilicet. A török hatóságok folyamatosan és nyilvánosan igyekeznek Tanert bűnösnek beállítani, de valódi bizonyítékuk nincs ellene. (Szabadságot Kilicnek! – tüntetés a berlini török diplomáciai képviselet előtt.)

„Az elmúlt 24 órában megtapasztalhattuk a török igazságügyi rendszer kétarcúságát. Egyik esetben szabadságról, másik esetben ugyanolyan nevetséges vádak alapján további fogvatartásról döntött – jelentette ki Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára. – A tíz jogvédő tegnapi szabadon bocsátása egy kicsit visszaadta a hitünket a török igazságszolgáltatásban. Ma ez veszett el. A török hatóságok folyamatosan és nyilvánosan igyekeznek Tanert bűnösnek beállítani, de valódi bizonyítékuk nincs ellene. Folytatjuk a harcot az elnökünk szabadságáért, és mindent megteszünk, hogy a jogvédők elleni vádakat ejtsék."

A bíró helyt adott az ügyész keresetének, hogy Taner ügyét együtt tárgyalják a másik tíz jogvédőével azon az alapon, hogy tudott a Büyükada szigetén rendezendő szakmai továbbképzésről, és arról, hogy az Amnesty török igazgatója, Idil Eser is ott lesz a találkozón.

Taner Kilicet azzal vádolják, hogy tagja a „Fethullah Gülen Terrorista Szervezetnek”. Ezt a vádat azzal próbálják meg alátámasztani, hogy Taner állítólag letöltötte és használta a ByLock nevű üzenetküldő alkalmazást, amelyet a hatóságok szerint a gülenisták használnak. Az Amnesty által felkért két független szakértő is megállapította, hogy Taner telefonjára sohasem töltötték le a ByLockot.