Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Átlátható és jól tájékoztatott a jogvédő szervezet – nyert a TASZ a Magyar Hírlap ellen

Átlátható és jól tájékoztatott a jogvédő szervezet – nyert a TASZ a Magyar Hírlap ellen
Infovilág

Első fokon nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) abban a perben, amit Kacsoh Dániel újságíró indított a civil jogvédő szervezet ellen. A Magyar Hírlap munkatársa olyan adatok kiadásának megtagadása miatt perelte be a TASZ-t, amelyeket nem köteles kiadni az újságírónak, mert nem közérdekűek.

Kacsoh annak ellenére perelte a szervezetet, hogy már most is több adatot tesz közzé a honlapján, mint amennyit a törvény szerint kötelező lenne. A bíróság a TASZ-nak adott igazat. Az újságíró a szervezet alapítására, vagyis 23 évre visszamenőleg kért ki átfogó adatokat a szervezet munkájáról: a többi között az összes munkatársának fizetését, illetve a szervezet által kötött összes szerződést.

Kacsoh jogi képviselője azzal érvelt, hogy a civil szervezetekre vonatkozó szabályozás szerint, ha egy szervezet „közhasznú” státuszt nyer, akkor annak következménye, hogy közfeladatot ellátó szervnek minősül és ezért a működésével kapcsolatos minden információ közérdekű adat.

A tágyaláson a TASZ ügyvédje elmondta, hogy a TASZ kizárólag közpénznek minősülő források (1%-os támogatás, EU-pályázat) felhasználásával kapcsolatos adatok esetében kötelezhető adatszolgáltatásra az információszabadság szabályai szerint. A TASZ magánszemélyek elhatározásával alapított és működtetett szervezet, nem minősül közfeladatot ellátó szervnek.

A Fővárosi Törvényszék ítélete a TASZ érvelését fogadta el és kiemelte, hogy a nincsen olyan jogszabály, amely alapján a TASZ szervezeti működésével kapcsolatos adatok közérdekű adatoknak minősülnének. A bíróság azt is hangsúlyozta, hogy a közpénzekkel kapcsolatos adatokról a TASZ megfelelően tájékoztatta az újságírót.

A civil szervezet már közzétett részletes állaspontja szerint az átláthatóság és a közérdekű adatok nyilvánossága nem egyenlő azzal, hogy mindenkinek mindent a nyilvánosság számára elérhetővé kell tennie.

A közérdekű adatok megismerhetőségének funkciója az állam és az állami szervek ellenőrizhetősége, számonkérhetősége. Az önkéntes elhatározás alapján végzett jogvédői tevékenység nem tartozik az információszabadság körébe” – nyilatkozta dr. Hüttl Tivadar, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezető ügyvédje.

A jogi vita a bíróságon másodfokon folytatódik, a TASZ-t az eljárásban dr. Hüttl Tivadar képviseli.