Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Okos határok: szigorodik a schengeni ellenőrzés

Okos határok: szigorodik a schengeni ellenőrzés
Infovilág

Ma megszavazta az Európai Parlament a schengeni határellenőrzés szigorítását és gyorsítását szolgáló elektronikus rendszer felállítását és az EU-n kívülről érkezők regisztrálását. Az intézkedés lényege:

közös adatbázis az érkezőkről, távozókról és a beutazás megtagadásáról

regisztrálják a vízummal és vízum nélkül érkezőket is

az irreguláris migráció csökkentése, harc a szervezett bűnözés ellen

Az új „be- és kilépési rendszer” (EES) rögzíti a nem uniós állampolgárok nevét, ujjlenyomatát, arcképét, a belépés helyét és idejét is. Ezeket az adatokat a vízumkötelezett és a vízum nélkül is beengedhető utasoknál egyaránt rögzítik belépéskor, kilépéskor és a belépés megtagadása esetében, majd 90 napig tárolják. A rendszer révén könnyebben ellenőrizhető, hogy a megengedett tartózkodás idejét (egy 180 napos időablakban 90 napot) az illető nem lépte-e túl. Az útlevelek pecsételését gyorsabb eljárás veszi át, miáltal a hamis iratokat és a túltartózkodást is az eddiginél könnyebb kiszűrni.

Az adatokat alapesetben három évig, túltartózkodáskor öt évig őrzik meg;

A rendszer adatait bűn- és terrorcselekmények megelőzésére, kiszűrésére és felderítésére is lehet használni.

Az új regisztrációs rendszerben sokféle adat gyűlik össze, amelyet a külső határ-átkelőhelyeken dolgozók az illegális belépés és túltartózkodás visszaszorítására használhatnak.

Az információkhoz hozzáférnek a határőrizettel és vízumkiadással foglalkozó nemzeti szervek;

az adatokhoz az Europol is hozzáfér;

a tagállami menekültügyi hatóságok nem kapnak hozzáférést az adatbázishoz.

A rendszert a schengeni együttműködés országai mellett azok a tagállamok is használhatják, amelyeknél befejeződött a schengeni értékelés vagy passzív részesei az európai vízuminformációs rendszernek (VIS). „Az új be- és kilépési rendszer által gyorsabb és biztonságosabb lesz a határátlépés, könnyebb lesz elkapni a hamis papírokkal próbálkozó terroristákat és más bűnözőket” – mondta Augustin Diaz de Mera (EPP, Spanyolország) jelentéstevő.

A tagállamokkal már egyeztetett jogszabály-tervezetet a képviselők 477 igen szavazattal 139 ellenében 50 tartózkodás mellett fogadták el. Az új rendszer várhatóan 2020-ban lép életbe. Az új be- és kiléptetési rendszer az okos határokról szóló csomag része, amit a Bizottság tavaly áprilisban mutatott be. A költségeket 480 millió euróra becsülik.

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető

A vita felvételről

Video interjú Diaz de Mera-val

EP kutatás az okos határokról

Audiovizuális anyagok

(Illusztráció: Kamasigns / Fotolia.com)