Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Történelem – süteményben elbeszélve

Történelem – süteményben elbeszélve
(Munkatársunktól)

A török uralom megszűnte után sorra buktak el a magyar függetlenség megteremtésére irányuló mozgalmak. A bécsi udvarral 150 évvel ezelőtt tető alá hozott kiegyezés viszont mindaddig sosem látott gazdasági fejlődést eredményezett. Nemcsak a városépítésben, az iparosodásban – hanem például a cukrászatban.

Sokáig a pékek uralták az egész sütőipart, ám az 1867. évi kiegyezés után önállósították magukat. Sorra alakultak a ma is méltán neves cukrászdák: a fővárosban a Hauer, a Gerbeaud, és a megyeszékhelyeken is kiváló szakemberek készítették/készítik a finomságokat.

A boldog békeidők csupán az első világháborúig tartottak, ám a huszadik században is sikerült talpra állnia a minőségi cukrásziparnak, s vonzerejükkel az ínyencségeket kínáló kávéházak, cukrászdák ma is a hazai idegenforgalom stratégiai tényezői.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének vezérkara úgy gondolja, hogy az idén, amikor a kiegyezés 150. évfordulójára emlékezünk, nem feledkezhetünk meg erről az ágazatról sem. Evégett a hazai mestercukrászok süteménykollekciót állítottak össze Édes kiegyezés néven, amelyet az érdeklődők a kijelölt kereskedelmi létesítményekben vehetnek meg.

A hatféle desszertből álló, három-három magyar és osztrák süteményt tartalmazó díszdobozt november 8-tól jövő március végéig kínálják az ország mintegy húsz cukrászdájában.

A ma délutáni bemutatón az ipartestületet képviselő Vojtek Éva elmondta: a sütemények darabonként nem vásárolhatók meg, csak a teljes kollekció. A dobozokat árusító cukrászdákban a kiegyezés koráról szóló előadásokat tartanak majd fiataloknak és kisiskolásoknak, így ismertetve meg őket a legendás korszakkal – népszerűsítve egyben a cukrászszakmát is.

A díszdobozban kínált hatféle sütemény: Anna-szelet, Arisztokrata kuglóf, Blaha Lujza-szelet, Esterházy-szelet, Indiáner, Rigójancsi. A cukrászmesterek által átdolgozott receptek elkészítésének szakmai felügyeletét az ipartestület végzi, az értékesítésben részt vevő cukrászdák megkapják az arra vonatkozó mértékeket és méreteket, így az egész országban egységes kollekciót kóstolhatnak az érdeklődők.