Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Életet menthet: előre jelzi a szívinfarktust a magyar fejlesztésű okosóra

Életet menthet: előre jelzi a szívinfarktust a magyar fejlesztésű okosóra
(Tudósítónktól)

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, a WHO adatai szerint évente 18 millió embertársunkat veszítjük el a kardiovaszkuláris problémák miatt.

A magyar fejlesztésű MAP Health Watch okosóra forradalmasíthatja a szív- és érrendszeri problémák elleni küzdelmet: fejlesztői szerint előre jelzi a szívinfarktust.

Pulzusmérő okosórából már sokfélét kínálnak a piacon; életmentő célú, nyakba akasztható, vagy karpántként viselhető eszközök is léteznek, amelyek segítségével idős emberek egy gombnyomással jelezhetik, ha orvosi segítségre szorulnak, rosszul érzik magukat, vagy rohamuk van.

A hazai és külföldi kardiológusok bevonásával, itthon kifejlesztett MAP Health Watch nevű okos óra viszont olyat tud, amit más eszköz nem: folyamatosan ellenőrzi viselője egészségi állapotát és életfunkcióit, és automatikusan jelzi a viselőjének, illetve orvosnak, ha veszély, például szívinfarktus közeledtét észleli.

Az több évekig tartott fejlesztés közben az eszköz agyaként szolgáló algoritmust olyannyira sikerült tökéletesíteni, hogy – állítják a Medical Evolution Kft. fejlesztő szakemberei – a világon egyedülálló pontossággal, hat meghatározott paraméter segítségével képes előrejelezni a leggyakoribb életveszélyes betegségeket, egészségügyi vészhelyzeteket.

A MAP Health Watch folyamatosan méri:

  • a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget (EKG),
  • a szívritmust,
  • a mozgást,
  • a bőrfelület hőmérsékletét,
  • a galvánellenállást,
  • és a vérnyomást.

A szív okosórája az infarktusok döntő többségénél nagy valószínűséggel előre tudja jelezni az esemény bekövetkeztét, felismeri a szívritmuszavarokat, illetve idejében kimutatja a lázas állapottal járó fertőzéseket. Jelzi a sztrók (például az ischémiás sztrók) kialakulásának kockázatát. A későbbiekben az óra epilepsziás rohamok előjelzésére, allergiás és asztmás tünetek észlelésére is alkalmas lesz, valamint az alvási rendellenességeket is ki tudja majd szűrni.

A MAP Health Watch a napokban egyszerre lépett a magyar és nemzetközi piacra. Elérhetősége az Indiegogo oldalon tanulmányozható.

A Medical Evolution Kft.-ről: befektetők által, 2013-ban létrehozott konzorcium alapította a Medicatus LLC-t, ami a betegek létfontosságú élettani jeleit hosszú távú mérésen alapuló diagnosztikai technológiák fejlesztését tűzte zászlajára. A MAP Health Watcher mögött álló csapat elkötelezettje a legkorszerűbb orvosi eredmények és a legfrissebb gépi tanulás és mesterséges intelligencia ötvözésének, miáltal előre jelezhetővé válnak egyes jövőbeli egészségügyi események és állapotok. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával valósul meg.