Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jó kilencezer céget töröltek a harmadik negyedévben

Jó kilencezer céget töröltek a harmadik negyedévben
Opten-információ

Csupán 9409 cég szűnt meg 2017 harmadik negyedévében, 2013 óta nem mutatott ilyen keveset a számláló. Csakhogy az 530 ezer céget számláló hazai cégbázishoz mérten még mindig nagyon magas a negyedéves cégtörlési volumen, ugyanakkor a múlt évek adataihoz képest egészen elfogadható számokat hozott 2017. harmadik negyedéve.

A harmadik negyedévben 9409 cégtörlés történt, ami 20 százalékos csökkenés az előző negyedévhez, és 22 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához mérten.

„A megszűnéshez vezető eljárások között kétszeresére nőtt a kényszertörlési eljárások aránya. Azaz többnyire az alvó, inaktív cégek hatóság által kezdeményezett (mesterséges) megszüntetése dominál a törlésekben” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Túlzott bizakodásra semmi ok, mivel a kezdődő felszámolási eljárások száma növekszik. Az idei harmadik negyedévében 1779 felszámolási eljárás kezdődött, 7 százalékkal több az előző negyedévhez képest, és 18 százalékkal magasabb az első negyedévéhez képest.

A cégalapítások tekintetében nem hozott meglepetést a negyedév, továbbra is messze elmarad az újonnan alapított cégek száma a töröltekétől. „Az idei harmadik negyedévében 6334 cégalapítást jelentettek be, ami jól illeszkedik a múlt három év adatsorába” – mondja az Opten szakértője.

Az Opten Cégfluktuációs Indexének (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez) a harmadik negyedévre vonatkozó értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. A megyéket tekintve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Baranya, Zala és Győr-Moson-Sopron megyben érte el a legalacsonyabb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Pest és Heves megye produkálta.