Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 23. Az év 114. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739396. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Berlinben már működnek Európa első 5G-s antennái

Berlinben már működnek Európa első 5G-s antennái
Infovilág

A Deutsche Telekom hálózatában négy rádiós cella már a jövő kommunikációs megoldásait képviseli. A Berlinben felállított berendezések Európa első olyan antennái, melyek élő 5G-kapcsolatot hoznak létre, valós beállításokkal.

A szabványosítás előtti (pre-standard) 5G New Radio (5G NR), az 5G jövőbe mutató mobilkommunikációs megoldása révén a hálózat 2 gigabit/mp átviteli sebességet is képes elérni mindössze három milliszekundumos késleltetéssel, mindezt a Berlin-Schöneberg kerületben működő kereskedelmi hálózaton.

Az 5G legfontosabb előnyei az elképesztően nagy adatátvitel és rövid reakcióidő, ami új és egyre izgalmasabb alkalmazások fejlesztését teszi lehetővé.

A Deutsche Telekom az 5G által tökéletesebbé váló új alkalmazásokon keresztül mutatta be a nagy hálózati teljesítményt. A kiterjesztett valóságra (AR) és virtuális valóságra (VR) épülő alkalmazások kiválóan példázzák az 5G által kínált megnövekedett adatátviteli sebesség és a valós idejű válaszadás előnyeit. Az 5G NR technológiával megvalósított rendkívül nagy felbontású videó stream képjel-átvitel egy VR-eszközre különösen jól példázta ezt.

Az 5G több, mint a következő generációs kommunikációs szabvány; az 5G a jövő távközlési szabványa, amely egyesíteni fogja a mobil és vezetékes kommunikációt. Az új hálózati architektúra és hálózattervezés szintén fontos szerepet fog kapni. Az 5G-hálózatokat szoftveresen fogják végponttól végpontig (end-to-end) irányítani és programozni. Ez megteremti a számos különböző szolgáltatáshoz szükséges platformot is.

Az 5G New Radio – az új 5G rádiós interfész – a 4G/LTE technológia fejlődésével párhuzamosan fejlődik, azaz a kettő együtt tölt be fontos szerepet a kommunikáció fejlesztésében. Az 5G NR technológia legnagyobb előnye a megnövelt kapacitás és adatátvitel, amit fejlett antenna technikai megoldásokkal érnek el. A Massive Mimo, (multiple input/multiple output) megoldással növelik az antennák számát a bázisállomásokon és az előfizetői végberendezésekben is, ami a frekvenciaspektrum sokkal hatékonyabb kihasználása révén képes növelni a hálózati kapacitást.