Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 12. Az év 133. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739415. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Filatéliai ínyencség: szentek sorszámozott bélyegkisíve

Filatéliai ínyencség: szentek sorszámozott bélyegkisíve
LigetPress

A Magyar Szentek és Boldogok, V. bélyegkisív Szent Margit, Szent Kinga és Boldog Jolánta bemutatásával a (már megjelent) alapváltozat mellett ma aranyfóliával és dombornyomással díszített, sorszámozással ellátott speciális változatban és korlátozott példányszámú, szintén sorszámozott feketenyomatként is megjelenik.

A Magyar Szentek és Boldogok V. alkalmi bélyegkisív alapváltozata is különleges műalkotás, azonban a témakört a Magyar Posta – az előző évekhez hasonlóan – kiemelt figyelemmel kíséri, ezért ezt a bélyeget az alapkiadás grafikájával megegyező speciális és feketenyomat változatban is megjelentette.

A kisíven bemutatott Szent Margitot, Szent Kingát és Boldog Jolántát az kapcsolja össze, hogy mindannyian IV. Béla király, a magyarországi tatárjárás utáni újjáépítés okán második honalapítóként tisztelt uralkodó lányai. Életükre nagy hatással volt a kor szegénység-ideálja és nagynénjük, Szent Erzsébet példája.

A választott ábrázolásmód, továbbá az alkalmazott dombornyomás és aranyfólia-nyomdatechnika is erősíti és kiemeli a személyeket körülvevő glória ragyogását, ezzel is segíti a tisztelet kifejezését, amit a látvány befogadásával minden bélyeggyűjtő átélhet.

A Benedek Imre grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült, sorszámmal ellátott bélyegszett háromezer példányban jelent meg, és az alapváltozatot, az 1–3000 között sorszámozott speciális változatot és a feketenyomatot tartalmazza. A szett, a speciális változat és a feketenyomat sorszámai azonosak. (A bélyegszettben található feketenyomat postai díjak lerovására nem használható.)

 

Jubileumi album a 150 éves Magyar Postáról

(Tóth Tibor tudósítása) Sokan mondják, hogy a képes összefoglalók és nagy albumok kora lejárt. Ám léteznek olyan kiadványok, amelyeknek tartalmát hiába keresnénk a világhálón. Ilyen album „A jövőnek címezve”.

Örökifjúságát annak a gondos válogatásnak köszönheti, amelyik biztos kézzel rendezett sajtó alá két emberöltőnyi örökséget úgy, hogy az információban gazdag képi világ egyben szórakoztató is, és felidéz némi nosztalgikus romantikát. Már a borítón érezhető, hogyan kapcsolódik össze jelen és múlt, hogy a Magyar Posta jelenlegi sikereit a múlt dicsőséges pillanatai alapozták meg.

Milyen titkokat, emlékeket és felbecsülhetetlen értékeket rejt ez a 150 év, ahhoz elég belelapozni ebbe a csodás könyvbe, ami hosszú ismertetők és kissé talán unalmas történelmi leckék helyett páratlan szépségű fotókkal kalauzolja olvasóját, aki ezáltal megismerheti a többi között a kézbesítők napi teljesítményét mérő lépésszámlálót, az első és legérdekesebb magyar bélyegeket, az 1936-i cserkész világtalálkozóra készített egyedi levélgyűjtő-szekrényt, az impozáns postapaloták építészeti csodáit.

Miután az olvasó végül becsukja a képeskönyvet, szemernyi kétsége se marad arról, hogy beavatott lett, megismerte a zöld kürtösök világát.