Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mesés kínálat, becsapós árak az újlakás-piacon

Mesés kínálat, becsapós árak az újlakás-piacon
Infovilág

Az első félévben kiadott húszezer építési engedély felét társasházi beruházáshoz állították ki. Az ütemesen bővülő újlakás-piacon a tervezőasztalról akár ötödével olcsóbban juthatnak ingatlanhoz a vásárlók. Azonos lakások árában akár milliós eltérés is lehet.

Bevált az ingatlanpiaci szakértők jóslata, akik most őszre jelezték az újépítésű ingatlanok átadásának első nagy hullámát. A szakember- és kivitelező-hiányról szóló hírek ellenére tömeges a kulcsátadás. A daruerdők is maradnak: az állami támogatásokkal is mozgásba hozott piac lendülete biztosan kitart az alacsony lakás-áfakulcs tervezett, 2019-i kivezetéséig.

Az első félévben 40%-kal több építési engedélyt adtak ki az egy évvel azelőttinél; a második negyedévben két és félszer több lakás építését engedélyezték, mint például hét évvel azelőtt, a válság időszakában.

Az új lakások piacán a hagyományos két és félszobások mellett a 30-40 négyzetméteres ingatlanok a legkelendőbbek. Előfordul, hogy két szomszédos vevő a hasonló tulajdonságú és méretű ingatlanjához milliókkal eltérő áron jut hozzá. Bevett gyakorlat, hogy a beruházók bizonyos készültségi fokokat elérve, akár több alkalommal megemelik az ingatlanok árát néhány százalékkal – mondják szakértők. – Ezzel egyrészt minél előbbi vásárlásra ösztönzik az érdeklődőket, másrészt követik a piaci árváltozást. Hiszen az egy-két évig tartó építkezés alatt akár nagyobb mértékű növekedés is előfordulhat egy-egy népszerű környék ingatlanáraiban.

Az érdeklődőknek ezért pénzügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy olyan környéken nézelődjenek, ahol több beruházás, építkezés is folyik, ezáltal a verseny a vevő előnyére válik. A tervezőasztalról vásárlás az aránylag alacsony árak miatt csábító, és jobban a vevő igényeire szabható az ingatlan. Minden esetben érdemes utánanézni, hogy a beruházó rendelkezik-e az érvényes engedélyekkel, pénzügyi biztosítékokkal, referenciával.