Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pályázat a német kamara szakképzési díjára

Pályázat a német kamara szakképzési díjára
LigetPress

Mától ismét pályázhatnak vállalatok, szakképzési intézmények, kamarák és egyéb szervezetek a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) szakképzési díjára. A díjat immár ötödik alkalommal adják át.

A szakképzési díjat először 2013-ban adományozta a DUIHK. A díj olyan kiemelkedő kezdeményezéseket és ötleteket méltat, amelyek példás módon járulnak hozzá a gyakorlatra irányuló szakképzés erősítéséhez Magyarországon. Célja a szakmunkás-képesítés társadalmi megbecsülésének növelése, és az, hogy megismertesse a széles nyilvánossággal a szakképzés, a képzésben részt vevők együttműködésének követésre érdemes formáit és módszereit.

A díjra pályázhatnak a magyarországi szakképzésben érdekelt és cselekvő szerepet vállaló vállalatok, szakiskolák, ipari és kereskedelmi kamarák és egyéb szervezetek. A részvételnek nem feltétele a DUIHK-tagság.

Kásler Péter, a DUIHK szakképzésért felelős alelnöke a 2018. évi szakképzési díjról elmondta, hogy a jól működő magyarországi szakképzési rendszer minden érdekelt fél számára kifizetődő. A képzésben részt vevők számára azért, mert olyan képesítést szereznek, amely látványosan növeli a szakmai fejlődés esélyeit. A vállalatoknak pedig azért, mert elkötelezett munkatársakra tehetnek szert, csökkentendő a munkaerőhiányt. Az országnak pedig azért különösen fontos, mert növeli a gazdaság versenyképességét. A pályázat mindenki számára nyitott.

A szakképzési díjat 2018-ban is három kategóriában ítélik oda:

A „motiváció” kategóriában azon kezdeményezések kaphatnak díjat, amelyek mind a tanulók és szüleik, mind pedig a széles nyilvánosság figyelmét a duális képzési formára irányítják.

A kooperáció kategóriában azon kezdeményezéseket díjazzák, melyek segítik a vállalatok, a szakiskolák, kamarák és szakmai szervezetek, önkormányzatok, vagy egyéb közintézmények példaértékű együttműködését.

Az innováció kategóriában azon kezdeményezések érdemelnek díjat, melyek új módszerekkel, eljárásokkal és eszközökkel gazdagítják az oktatást, hozzájárulva a képzési eredmények javításához mind a szakiskolákban, mind pedig a szakképzést végző tanüzemekben.

A múlt években több mint 120 cég és intézmény pályázott a szakképzési díjra. A díjazottak között voltak német nagyvállalatok és magyar kkv-k is, akárcsak regionális ipari és kereskedelmi kamarák, szakiskolák, vagy ipari klaszterek, sőt még egy elhivatott egyéni vállalkozó is.

Címkék