Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Live in Prague: film Hans Zimmer koncertjéről

Live in Prague: film Hans Zimmer koncertjéről
Matuscsák Tamás

Október 6-tól néhány alkalommal a hazai mozikban is átélhető lesz a filmzene egyik legnagyobbjának tavalyi koncertje. Az Infovilág főmunkatársának alkalma volt rá ma délelőtt a pesti Uránia filmpalotában.

Koncertfilm egy élő arénakoncertről… Filmzene… Sokak számára ezek lenézendő és nem megnézendő kategóriák. Hatalmasat tévednek, és erre a Pannonia Entertainmentnek köszönhetően néhány napig nálunk is hamarosan látható koncertfilm a legmeggyőzőbb bizonyíték. 

Aki már járt arénakoncerten, az tisztában van a műfaj hátrányaival is. Rengeteg az ember, így minden komplikált: a parkolás, a ruhatár, a büfé, de még a mellékhelységek megközelítése is. A székek kényelmetlenek. Az akusztika messze van az ideálistól. A fellépőket pedig alig látjuk, olyan messze vagyunk tőlük, legfeljebb néha-néha kivetítőn, kapkodó kameramozgású élő felvételeken. 

Ezzel szemben a kényelmes fotelek és főként a befogadhatóság határáig kiterjesztett Dolby hang- és képminőség. Nem tévedés: az utolérhetetlen minőségű akusztikus élményt nyújtó cég ma már hasonlóan kifogástalan vizuális anyagot is gyárt. Az óriásvásznon premier plánban, 4K minőségben látható zenészek látványa, a közel kétszáz különféle hangszer felfedezése, a nagy létszámú énekkar és zenekar együttélése a zenével, és főként a szólisták elképesztő tudása azoknak is élvezetessé teszik a filmet, akik ott lehettek Hans Zimmer budapesti vagy valamely más városban megtartott koncertjén.

Esőember, Miss Daisy sofőrje, Gladiátor, A Karib-tenger kalózai, Sherlock Holmes, A pókember, Oroszlánkirály, Az őrület határán, a Sötét lovag- és a Dan Brown-trilógiák és sorolhatnánk mindazokat a csodás filmeket, amelyeknek nézése közben talán eszünkbe sem jut, mennyire remek zenét hallunk, annyira beszippant minket a cselekmény, a szereplők játéka, a látvány.

Most azonban, amikor 118 percen át szinte kizárólag a zenére koncentrálhatunk, ráébredhetünk arra, hogy Hans Zimmer nemcsak jó zenéket írt, hanem valami egészen rendkívüli módon érti az ember lelkét és a zenének a lélekre való hatását.

Az történik ugyanis velünk a koncertfilm alatt, hogy néha fel-feldereng bennük egy-két képkocka ezekből a jól ismert filmekből, de nem ez a meghatározó hatás, hanem az, hogy szó szerint rabul ejt minket a zene, és a zeneszerző úgy játszik érzelmeinkkel, ahogy csak akar. 

Kedvünk támad barátokat szerezni vagy ellenségekkel küzdeni, utazni vagy egy pianobár zongoristáját hallgatni, tengeri csatába vagy barbár harcosok ellen indulni, felfedezni a világűrt vagy egy kincsesládát, legyőzni a sötét erőket vagy idegen hatalmakat, szerelmesnek lenni vagy gyászolni – egyszóval élni. Ennél többet pedig sem egy zeneszerző sem egy zenehallgató nem kívánhat magának. 

Mégis, még ennél is többet kapunk: a világ minden tájáról származó zenészek és zeneszerszámok, valamint az ugyanilyen széles körből merített zenei motívumok és szövegek nyújtotta leckét a legkülönfélébb kultúrák iránti nyitottságból, esztétikai élményt a női szólisták Miss Univerzum-választáson is sikerrel kecsegtető szépségének köszönhetően és legfőképpen közel két óra tökéletes kikapcsolódást.

Ajánljuk tehát mindenkinek, hogy használja ki azt a kevéske alkalmat, amikor megtekintheti e filmet a mozikban, annál is inkább, mert a legtökéletesebb házimozi-rendszer sem tudja elénk varázsolni azt az élményt, monumentális előadást, mint amit egy filmpalota vetítéstechnikája és hangrendszere.