Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán templomépítéssel hízeleg Putyinnak

Orbán templomépítéssel hízeleg Putyinnak

A menekültválság magyar kezelését kritika érte Francia- és Németország részéről is, aminek kapcsán felvetődött: osztja-e egyáltalán Magyarország az uniós értékrendet – kérdezi a Katarban alapított al Jazeera tv Szijjártó Pétertől, aki igazságtalannak tekinti a kritikát. Szerinte a politikusok erőszakolják meg az uniós törvényeket és értékeket.

A külügyminiszter megismételte, hogy Európa biztonságát veszélyeztetik a menekültek. S azzal próbálta meggyőzni a nézőket, hogy senki sem akar olyan menekülteket az országában, akik elfoglalják a köztereket, vasútállomásokat vagy a kerítésen át köveket dobálnak. Nem mondja azt, hogy a törvényeket megszegve, az Európát elárasztott másfél millió menekült mind terrorista lenne, de 2015 óta Európa nagy biztonsági kockázatnak van kitéve.

Szijjártó az Európai Bíróság döntését felháborítónak és felelőtlennek tartja. Hangoztatta: Magyarország megtartja a törvényeket és továbbra is tagja marad az EU-nak.

Szijjártó elutasította Emmanuel Macronnak az unión belül remélt irányító szerepkörét, mondván, a németek és a Visegrádi Négyek között 55-ször nagyobb a kereskedelmi forgalom, mint a franciákkal – ezt emelte ki az al Jazeera tv-nek adott interjúból a brit Express újság. A magyarázat világos: Macron támogatja azt az uniós bizottsági igyekezetet, amely szerint vonják meg Magyarországtól és Szlovákiától is az uniós forrásokat, amiért nem teljesíti a kvótakövetelményeket. A V4-ek a német ipar hátországa és az uniós gazdaság gerince –fogalmazott a magyar külügyminiszter.

A Soros-tervre vonatkozó, a múlt héten kezdett nemzeti konzultációról a BBC helyszíni riportban számolt be, bejátszva a tv-s hirdetéseket is. Kovács Zoltán kormányszóvivő nem cáfolta, sőt megerősítette, hogy létezik a Soros-terv, hisz’ arról – szerinte – Soros saját szavai árulkodnak. Goran Buldiovski, Soros Nyitott Társadalom Alapítványának európai igazgatója viszont cáfolta a magyar kormány állításait. „Nem a válaszunk arra, hogy mi hoznánk Európába a menekülteket és bátorítanánk őket. Az igaz, hogy civil szervezeteink segítenek nekik abban, hogy emberhez méltó bánásmódban részesüljenek, és ne nélkülözzenek.” Nick Thorpe Őcsénybe is ellátogatott, ahol a megszólaltatottak azt mondják, azért félnek, mert minden médiából azt hallják, hogy a menekülteknek közük van a terroristákhoz.

A Times of Israel is közölte a nemzeti konzultációról szóló AFP-tudósítást, amelyben a Human Rights Watch és az Amnesty International véleményét idézve cáfolja a cikk, hogy létezne az a Soros-terv, amire a kormány gyűlöletkeltő kampányát és a nemzeti konzultációt meghirdette.  A magyar kormány segítségére sietve, az amerikai Breitbart News azonnal magyarázattal szolgál. Már a címében is riadót fúj: Fake News - a Soros-terv cáfolata. A szélsőjobbosnak tekinthető amerikai sajtóorgánum úgy fogalmaz, az AFP elfelejtette megemlíteni, hogy az általa idézett két civil szervezetet Soros György támogatja.

A hazánkban élő orosz ortodoxok Zalaváron egy katolikus kápolnában gyülekeznek hetente kétszer, de most, hogy Orbán Viktor 2,4 milliárd forintot ajánlott fel nekik, Hévízen is épülhet ortodox templom – számol be szintén a brit Express. Az ötlet és a támogatás első felét az orosz elnök februári, a második részletének kifizetését pedig a mostani, augusztusi látogatáshoz kötötte a kormány. Az újság szerint azért, hogy Vlagyimir Putyin kedvébe járjon. 

Az ukrán külügyminisztérium megküldte szakértői vizsgálatra az új oktatási törvényt az Európa Tanács Velencei Bizottságának – ezt Pavlo Klimkin külügyminiszter egy tv-s beszélgetésben jelentette be, amit a kárpátaljai Karpatinfoból is megtudhattunk. Továbbá azt is, hogy az ukrán külügyminiszter hamarosan Budapestre utazik, miközben a Magyarországról hazarendelték az ukrán nagykövetet, Ljubov Nepopot konzultációra – ezt viszont a szlovák Bumm portál tette közzé.