Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hatalmas pályázati támogatásért versenyezhetnek a „gazella-vállalkozások”

Hatalmas pályázati támogatásért versenyezhetnek a „gazella-vállalkozások”
Opten-információ

Október 19-ig jelentkezhetnek első körben a „gyors növekedésű (gazella-) vállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása” pályázatra a hazai cégek. A tét nem kicsi: 33 570 millió forint vissza nem térítendő támogatást osztanak ki a nyertesek között.

A támogatás elnyerésével a vállalkozások lehetőséget kapnak eszközbeszerzésre, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák bevezetésére, infrastrukturális és ingatlan-beruházásra, információtechnológiai fejlesztésre, gyártási licenc, know-how beszerzésére és minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetésére. A megítélt támogatás 25–500 millió forint lehet.

A GINOP 1.2.7-17 kódszámú pályázati felhívás alapján azok a mikro-kis- és középvállalkozások számítanak „gazella-vállalkozásnak”, amelyek mögött legalább két teljes lezárt üzleti év van, dolgozóik számuk legalább egy, az utolsó két üzleti év tekintetében nettó árbevételük legalább 5%-kal növekedett és tavaly meghaladta az 500 millió forintot. Továbbá: elképzeléseiket, terveiket Budapesten és Pest megyén kívüli székhelyükön és/vagy telephelyükön valósíthatják meg. Természetesen semmilyen végelszámolási, felszámolási, illetve végrehajtási eljárás alatt nem állhatnak. Tevékenységüket tekintve pedig kizárólag a feldolgozóipar azon területein működhetnek, amelyeket a pályázati felhívás 1. melléklete tartalmaz.

Jelenleg 458 olyan vállalkozás működik hazánkban, amely teljes mértékben megfelel a felsorolt követelményeknek. A 458-ak össz-árbevétele meghaladja a 934 milliárd forintot, dolgozói létszáma pedig több mint 34 ezer. Fő tevékenység tekintetében a potenciális pályázók között a fémmegmunkálással foglakozó vállalkozásokból van a legtöbb, hetvenhét. Második helyen a húsfeldolgozók (35), harmadik helyen az autóalkatrész-gyártók és a speciálisgép-gyártók állnak holtversenyben (17-17). A cégek közül 138 vállalkozás fővárosi és Pest megyei székhelyű, ezért csak vidéki telephelyén valósíthatja meg projektjeiket.

A pályázók lehetséges körét ezen kívül még további előírások szűkítik, amelyeket érdemes alaposan tanulmányozni a kiírásban.