Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Maffiatörténet szerelemmel és bukással, avagy Rómeó és Júlia a Fővárosi Nagycirkuszban

Maffiatörténet szerelemmel és bukással, avagy Rómeó és Júlia a Fővárosi Nagycirkuszban
Elek Lenke

Elképesztően hajlékony, fiatal, tökéletes testek, a könnyed mozdulatok mögött ezernyi gyakorlás és kemény munka. Huszonéves arcok, amelyekre még egy ráncot sem szántott az idő. Szépség, remény, bizakodás a sikeres karrierben.

Művészet, akrobatika, artistamutatvány, tánc? Mindez együtt.

Rómeó és Júlia a Fővárosi Nagycirkuszban? Aki ezt kérdezi, nem ismeri az „újcirkusz” fogalmát. Ma már nemcsak bohócokról, vízilovakról, tigrisekről és labdazsonglőrökről szólnak az előadások. Az artisták egy-egy történetet mesélnek el, mint ahogy most is, majd az október 2-i bemutatón. A ma kora délutáni premier tapsai azt sejtetik, hogy nagy sikernek néznek elébe. Számomra ugyancsak meglepően: csupán október 6-ig szerepel műsoron a rengeteg munkával felépített darab.

A díszlet puritán és funkcionális, a zene aláfestő, a szereplők teljesen felöltözve, mindenki feketében, a férfiak selyemhátú mellényben, olykor bőrkabátban, öltönyben, kalapban végzik hihetetlenül nehéz gyakorlataikat, beágyazva egy maffiatörténetbe – kicsit inkább West Side Story ez, mint Rómeó és Júlia. Csak a két örök főszereplő fehér inge jelképezi az ártatlanságot, de ők elbuknak.

Valamennyi előadás után rendhagyó irodalomóra következik Magyarország legkiválóbb Shakespeare-szakértői, egyetemi professzorok és színházi rendezők részvételével. Meglepő, de cirkuszi foglalkozás keretében hallhatnak a fiatalok – bár az idősebbek sem lesznek róla kitiltva – a drogprevencióról is.

Az előadás előtti sajtóeseményen a cirkusz vezetői tájékoztatták az újságírókat a következő hónapok programjáról. A Lúdas Matyi a cirkuszban című produkciót például elsősorban általános iskolásoknak ajánlják. Az előadások után interaktív, játékos órát tartanak, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a háziállatokkal, és a felelős állattartásról is szó lesz.

Soha ennyien nem látogattak a Nagycirkuszba, mint tavaly és az idei eddigi időszak is nagyon sikeres volt. A bevételnövekedésből a januári cirkuszfesztiválra is tartalékoltak, amely nagyszabásúnak és sokműfajúnak ígérkezik.

A művészi megújulás mellett nagy súlyt fektetnek a műfaj hagyományaira is. Ezért november 4. és december 31. között klasszikus ünnepi műsorral várják a közönséget.