Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nézőszabadságot kínál a Canon

Nézőszabadságot kínál a Canon
(Tudósítónktól)

A Canon bejelentett a „Free Viewpoint Video System” vizuális megoldásának az elkészültét, amelyhez évekig fejlesztette optikai és szenzoros technológiáit. A játékteret körbebevő kamerarendszer révén  a sportesemény sokféle nézőpontból követhető.

A sportesemények közvetítése közben már ma is sokféle videós megoldást használnak, hogy a néző a verseny egyetlen izgalmas pillanatáról se maradjon le. A Free Viewpoint Video System szabadnézőpontos rendszer megalkotásával a Canon minden eddiginél tökéletesebb élményt kínál: ez ugyanis lehetővé teszi, hogy az élő közvetítést szabadon választott kamerállásból és nézőpontokból lehessen követni, túllépve a képalkotás eddigi korlátait.

A rendszer  használatához a játéktér körül nagy képfelbontású kamerákat helyeznek el, amelyek egységes rendszerben kapcsolódnak egymáshoz. A kamerák így különböző nézőpontokból egyidejűleg készítenek felvételt a mérkőzésről. A  kamerák élőképeit egy számítógép-rendszer háromdimenziós térbeli adatokká alakítja át, 3D-s virtuális teret alkotva. A végeredmény pedig olyan videó, amelyet számos szögből és nézőpontból lehet megnézni. A virtuális térben a néző szabadon mozgathatja virtuális kameráját, mintha csak egy videojátékban lenne.

A Free Viewpoint Video System teljesen új és magával ragadó látványélményt kínál, és mivel segítségével  szabadon lehet barangolni a játéktéren, a néző ugyanabból a szögből is élvezheti a mérkőzést, amelyből maguk a játékosok, vagy tetszés szerint szétnézhet saját vagy az ellenfél csapatánál. A sportesemények újfajta közvetítése mellett a Canon szerint a technológia a csapatok és sportolók edzésein is rendkívül jól alkalmazható lesz.

Az új technológia működése ezen a videón is megtekinthető.