Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

„Aki ver, az nem haver!”

„Aki ver, az nem haver!”
Farkas József György

A bántalmazás megelőzésének világnapja közeledtével Budapesten együttes sajtótájékoztatót tartott az Új Nemzedék Központ (ÚNK) és a Cartoon Network tévécsatorna. A közös nevező a fiatalok bántalmazása elleni fellépés volt, annak figyelembe vételével, hogy ezek a támadások immár a digitális világban is mindennapos zaklatásokká „fejlődtek”.

Az ÚNK pesti Királyi Pál utcai modern közösségi terében, kiemelkedő sajtóérdeklődés mellett lebonyolított tájékoztatón a bántalmazás legkülönfélébb formájú „kivitelezése” ellen összefogott szervezetek (Cartoon Network, Új Nemzedék Központ, UNICEF, Kék Vonal) tájékoztattak – szóban és írásban – tapasztalataikról. Mint kiviláglott, az eddigi „hagyományos” verést vagy molesztálást egyre inkább felváltják a kiber-térben elkövetett inzultusok, egymás kirekesztése (ami fájdalmasabb tud leni, mint az ütlegelés). Évente például ötszázmillió felhasználó adatait lopják el, naponta 140 sikeres hekker-akciót hajtanak végre, tíz másodpercenként ér támadás egy otthoni számítógépet – és világszerte tízből hét fiatal válik elektronikus zaklatás áldozatává, főként a közösségi hálón. Közben egyetlen gyerek sem hívott segélyvonalat, s pszichológus segítségét sem vette igénybe…

Malgosia Chapman, a Turner regionális marketing és PR igazgatója, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, Bagi Iván humorista, a program nagykövete, valamint Tóth Gabi és Molnár Ferenc Caramel énekesek (b-j) a Cartoon Network tévécsatorna és az Új Nemzedék Központ (ÚNK), az Aki ver, az nem haver elnevezésű kampányát bemutató sajtótájékoztatón az ÚNK épületében Budapesten 2017. október 2-án. A kampány az erőszakos megfélemlítés ellen, valamint a biztonságos internethasználatért indult.

(MTI Fotó: Máthé Zoltán felvétele)

Ezekkel a jelenségekkel kívánja felvenni a harcot a Digitális Immunerősítő Program, amelynek részleteiről Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tájékoztatta az újságírókat (részletek itt, tessék kattintani!). A politikus asszony – maga is három gyermek édesanyja – részletesen szólt a most induló több hónapos kampányról, amelynek elemei lesznek tévés, mozi-, továbbá a közösségi médiában futó anyagok éppúgy, mint az iskolákban megvalósítandó felvilágosító akciók.

A témákból: milyen módon éri bántalmazás a gyerekeket, hová fordul(hat)nak segítségért, találnak-e megoldást a problémáikra – és így tovább. A közel száz pontból álló javaslatcsomagot öt téma köré építik, és az Új Nemzedék Központ ebben a hónapban juttatja el a fiatalokhoz, a tanárokhoz és a szülőkhöz (az utóbbiakra legalább annyira ráfér a problémakörben történő tájékozódás, mint az ifjú „célközönségre”).

A Cartoon Network részéről Malgosia Chapman, a Turner-csoport kelet-közép-európai vezető képviselője ismertette, hogy milyen képi megoldásokat terveznek, s be is mutatott néhányat e célra készített rövidfilmjeikből. A videó-felvételeken nem csupán az ifjúság által kedvelt olyan művészek vallottak saját egykori, negatív tapasztalataikról és leküzdésükről, mint Tóth Gabi és Molnár Ferenc Caramel énekesek, akik a sajtótájékoztatón is részt vettek és korukat meghazudtoló életbölcsességgel válaszoltak a tudósítók kérdéseire.