Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fél Amerika adatai hekkerek kezében

Fél Amerika adatai hekkerek kezében
(Tudósítónktól)

Amerika lakosságának a fele érintett abban az adatszivárgásban, melyet a hitelminősítéssel foglalkozó Equifax cégnél fedeztek fel a nyáron. A cég három vezetője közvetlenül az incidens után közel kétmillió dollárnyi céges részvényt értékesített a tőzsdén.

Július 29-én fedezték fel a hitelminősítéssel foglalkozó Equifax cégnél, hogy május közepe óta hekkerek garázdálkodtak a cég rendszereiben, mintegy 143 millió amerikai pénzügyi és személyes adatait lopták el – ez közel az amerikai lakosság fele. Az ügy csak most vált ismertté, a tőzsdei cég esedékes pénzügyi jelentésében ismertette az esetet.

Szakértők szerint a támadóknak egy banális weboldali hibán keresztül sikerült bejutniuk a vállalat rendszereibe. Az ellopott adatok között vannak a magánszemélyekhez kapcsolt társadalombiztosítási számok, születési adatok, lakcímek, egyes esetekben még a jogosítvány adatai is kikerültek.

Az Equifax magánszemélyekkel nem áll közvetlen kapcsolatban, hanem pénzügyi szervezetek számára készít hitelminősítő jelentéseket azokról a személyekről, akik pénzt szeretnének kölcsön venni például egy banktól. Az Amerikai Egyesült Államokban három ilyen cég működik, így sokan arra tippelnek, a kormányzat kesztyűs kézzel fog bánni a vállalattal, nem érdeke, hogy az Equifax beleroppanjon az adatszivárgásba.

Az ügyben sokkal kínosabb, hogy kiderült, három vezető tisztségviselő a cégtől (John Gamble pénzügyi vezető, Joseph Loughran és Rodolfo Ploder) közel kétmillió dollár értékben adtak el céges részvényeket közvetlenül azután, hogy megismerték az adatszivárgás tényét. Ezt belsős kereskedésnek nevezik, amit törvény tilt. Mindenki számára titok: miért várt a vállalat csaknem hat hetet azért, hogy a hírt az érintettekkel is megossza. Miután a kötelező tőzsdei jelentésben az adatszivárgás mindenki számára ismertté vált, 19 százalékot csökkent a cég részvényeinek ára.

A tengerentúlon – ahogy a briteknél is – nem létezik a hazai gyakorlatban sokak által ismert személyi igazolvány, ezért fényképes okmányt ügyintézéskor nem is kérnek az amerikaiaktól. Az embereket adataik alapján azonosítják, legyen az lakcím, születés ideje, társadalombiztosítási szám. Ha ezeket az adatokat más is megtudja, akkor könnyen ellophatja más azonosságát, hogy aztán például hitelt vegyen fel nevében. Emiatt a személyes adatok igazi aranybányát kínálnak a bűnözőknek.