Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ez gáz!

Ez gáz!
Kulcsár László

– mondja a magyar már jó ideje, ha valami nem jó, kínos, nincs rendjén, zűrös, tarthatatlan, elfogadhatatlan stb. Mint például a „Nemzeti Közművek” részeként működő FŐGÁZ által kibocsátott, elképesztően bonyolult gázszámla.

Előrebocsátom, mert ezt mondatja-íratja a kifogását, értetlenségét előadó átlagpolgár (hát még újságíró!) tapasztalata: a hatóságok, vállalkozások (főleg, ha „nemzetiek”) meg is magyarázzák, hogy miért téved az igen tisztelt vagy nem tisztelt (az egyik törlendő) „nemzeti” állampolgár, és leszögezik: a kifogásolt eljárás, ügy, intézkedés stb. pedig úgy jó, ahogy van.

Mint például a gázszámla, amelyet a „Nemzeti Közművek” részeként működő FŐGÁZ bocsát ki bizonnyal néhány millió fogyasztójának széles e hazában, csak legyen elég nemzeti érzelmű a fogyasztó, hogy szó nélkül (megértve vagy nem megértve) tudomásul vegye a számla gyanánt kapott rejtvényt, amelyhez lenne néhány kérdésem:

  • Miért nem jó az „ősi” módon, köbméterben számolni a fogyasztást?
  • Kit érdekel a tudálékos MJ (megajoule), mint második mértékegység?
  • Ha ezt (is) használják, akkor olyan gázórákat kéne fölszerelni, amelyek nem csupán a köbmétert, hanem a megajoule-t is mutatják, sőt, rögzítik a különféle időszakokban, mert úgy lenne tisztességes.
  • Ki és hogyan képes utána számolni, hogy például miért 2,2950 Ft egy MJ 2017. 07. 28–09. 13. között, és miért 12,5700 Ft/MJ áron számol a „nemzeti” vállalat ugyanebben az időszakban 42 MJ-t? A MJ egységára 2017. 07. 01.–2017. 07. 27. között egyébként 2,2950 Ft volt a Nemzeti Közművek részvállalatának számláján.
  • És az sem különösebben érthető (ha egyáltalán érdekel bárkit is), hogy a 2017. 02. 03.–2017, 06. 30. közötti időszakra „biztonsági készletezési díj” fejében 9660 MJ-t számolt el az akkor még ENKSZ FŐGÁZ 0,00000 Ft/MJ áron, 27%-os áfával.

Szóval, kedves „nemzeti társaim a gázban”, egyezzünk meg abban, hogy még akkor is fölösleges az ilyen túlbonyolított számlázás, ha netán magyar „nemzeti” törvény vagy rendelet írja elő. Mi több, még akkor is, ha az illetékesek (bevált szokás szerint) arra hivatkoznak, hogy „Brüsszel” kötelezte erre a magyar „nemzeti” gázszolgáltatót.

Sokkal egyszerűbb, érthetőbb, átláthatóbb lenne, ha

  • köbméterben számolnák a gázfogyasztást, miként a vizet is, amelyhez ma még nem írják hozzá a hőfokot és az ásványianyag-tartalmat;
  • a megajoule (MJ) megmaradna belső elszámolási egységként a „nemzeti” FŐGÁZ számára, és szakemberei csak egymás között megazsuloznának (vigyázat, nem tévesztendő össze a megazsaluzással!);
  • legfőképpen pedig a mélyen tisztelt „nemzeti rezsibiztos” figyelmébe kívánom ajánlani: illenék végre a földgáz nemzetközi árához igazítani a magyar „nemzeti keretekben” szolgáltatott földgáz árát, hogy a mostaninál jóval olcsóbb lehessen;
  • végezetül: már az is megoldás lenne, ha nem 27, hanem, mondjuk, 5–8 százalék általános forgalmi adóval sújtanák a gáz fogyasztói árát – legalább a lakosság számára. Indokom: közelít a tél, és egyre több a szegény ember. Mi több, a Magyar Szociális Fórum épp most kiadott közleményében figyelmeztet arra, hogy hazánkban 2660-an fagytak meg a múlt 11 évben.

És ez gáz.

Címkék