Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pártok támogatottsága és politikusok népszerűsége, 2017. szeptember

Pártok támogatottsága és politikusok népszerűsége, 2017. szeptember
Publicus Intézet

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, szeptember 14-18. között, 1014 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését.  A múlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot növekedve 25 százalék. Az MSZP tábora egy százalékpontot csökkenve 12 százalék, a Jobbiké egy százalékpontot növekedett és 11 százalék. (Kép: elegantthemes.com)

2017_09_ppref.pngA Fidesz szavazóinak száma a múlt két hónapi csökkenés után, most egy százalékpontot növekedett, és így 25 százalék. A párt szavazóinak aktivitása továbbra is magas. Az MSZP támogatottsága júniusig még csúcsporthához képest újra egy százalékpontot csökkent, és 12 százalék. A párt szavazóinak aktivitása is csökkent. A Jobbik támogottsága a elmúlt hónapban egy százalékpontot növekedett, így 11 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása azonban továbbra is alacsony.

A többi párt támogatottsága némileg változott. Az LMP tábora változatlanul 3 százalék, azonban a DK támogatottsága egy százalékpontot növekedve 4 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot, és ez most sem sikerült ez a Párbeszédnek, és az MLP-nek sem. A Kétfarkú változatlanul egy százalékon áll, a Momentum Mozgalom támogatottsága április óta 2 százalék. A bizonytalanok aránya 40 százalék.

Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége a múlt hónapi egy pontos csökkenés után, mostegy pontot növekedett, így 40 pont. Ez januárhoz képest összesen kilenc pontos visszaesés, ám közel fél éve beállt a 39-42 pontos sávba. Botka László (MSZP) népszerűsége a ebben a hónapban is három pontot csökkent, így 33 pont. Ez januárhoz képest hét pontos csökkenés, azonban az áprilisi csúcsponthoz képest 11 pontos folyamatos olvadás. Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége a múlt hónapi két pontos csökkenés után, most újra két pontot csökkent, és így 30 pont. Ez januárhoz képest egy pontos csökkenés, viszont a júniusi csúcsához képest hat pontos. Gyurcsány Ferenc (DK) a múlt havi csökkenés után most két pontot növekedett, 19 pont. Ez januárhoz képest kétpontos csökkenés, ám elmozdulás a múlt havi mélypontról.

A kutatás eredményeiről további részletek, például biztos szavazók preferenciái és az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása a szombaton megjelent Vasárnapi Hírekben találhatók.