Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szolidaritást vár az unió Magyarországtól a menekültprogram iránt

Szolidaritást vár az unió Magyarországtól a menekültprogram iránt

A minap aláírt ukrán oktatási törvény ellen tiltakozva az orosz törvényhozás az ENSZ emberi jogi bizottságához, az EBESZ-hez és az interparlamentáris unióhoz fordult, arra kérve ezeket az intézményeket, hogy foglaljanak állást elfogulatlanul az oroszok ellen hozott diszkriminatív jogszabályról – számol be a TASZSZ orosz hírügynökség.

A 159 képviselő szerint az antidemokratikus törvénnyel szemben az emberi jogok védelmébe beletartozik, hogy az oroszoknak joguk van az anyanyelvükön tanulni. A TASZSZ utal arra, hogy Oroszországgal egy platformra került ebben a kérdésben Magyarország, Bulgária, Románia, Moldávia, Lengyelország és Görögország. Sőt, kiemeli, Szijjártó Péter bejelentését, hogy Budapest megakadályoz minden olyan lépést, amellyel Ukrajna közelebb kerülhetne az Európai Unióba bejutáshoz.

A magyar véleményt gyakorlatilag minden mérvadó orosz hírügynökség közölte, így az Interfaksz is, idézve Szijjártót, aki azt mondta: Ukrajna elfelejtheti az uniós integrációt. Porosenko ukrán elnök döntését pedig, hogy aláírta az új törvényt, egyenesen szégyenteljesnek nevezte.

A The New York Times is beszámol az Audi bejelentéséről, amely győri összeszerelő üzemében is fognak elektromos autókat gyártani. A következő nyolc évben legalább 20 elektromos, zero szennyezőanyagot kibocsátó modellt tervez piacra dobni a cég. A 7000 dolgozó előtt tartott ingolstadti bejelentés azért volt nagy horderejű, mert a Brüsszelben megkezdett gyártást a szakszervezetek nem nézték jó szemmel és követelték, hogy Németországba hozzák át e modellek összeszerelését. Erre az Audi úgy döntött, hogy minden gyártóegységében, így Mexikóban és hazánkban is elkezdi a jövő évtől az elektromos autók összeszerelését.

A bajor CSU ugyancsak megnehezíti a koalíciós tárgyalásokat a vasárnapi választások után, mert Manfred Weber, az Európai Néppárt EU-parlamenti képviselőcsoportjának a vezetője, a CSU elnökhelyettese azt mondja, amit a menekültügyben ígért testvérpártja, a CDU nevében Angela Merkel, azt most be fogják vasalni rajta – számol be a Politico portál. Itt is visszaköszön, bár visszafogottan, az a nézet, amelyben menekültválság kialakulásáért részben Magyarországot is felelőssé teszik. Hisz’ 2015-ben Orbán hagyta feltorlódni a menekülteket, majd a hirtelen, nagy tömegben Európára szabadította őket, mire a német kancellár kinyitotta előttük az ország kapuját.

A CSU most azt követeli Merkeltől, hogy szabja meg a menekültek befogadásának felső határát. Minderre az országszerte megerősödött AfD miatt kényszerül a CSU, mert a parlamenti választások után gyakorlatilag azonnal megkezdődött a jövő évi bajor választási kampány.

A menekültek befogadásának újabb kétéves programját jelentette be az Európai Bizottság: 2019 októberéig 50 ezer olyan menekültet akarnak befogadni Afrikából, akinek helyzete bizonyítottan reménytelen. Evégett 500 millió eurót különítenek el, hogy sikeresen felvehessék a harcot az embercsempészekkel és arra bátorítsák a menekülteket, hogy legális úton rendezzék státuszukat – számol be erről a brit The Daily Mail.

A tegnap befejeződött, első körös, sürgősségi menekültprogram kapcsán a cikk megjegyzi, hogy sem Magyarország, sem Szlovákia nem volt hajlandó részt venni a menekültválság kezelésében, amit az Európai Bíróság nemrég hozott döntésével el is utasított. Emlékezetes, a tervezett 160 ezer helyett mindössze 29 ezer menekültet volt képes legálisan befogadni Európa. Dimitris Avramopoulos menekültügyi főbiztos ennek kapcsán a twitteren is üzente, itt az ideje egy új, a korábbinál szorosabb egységes menekültpolitika és a teljes szolidaritás megteremtésének.

A Die Zeit online kiadása terjedelmes cikkben mutatja be a Momentumot és elnökét, akit nemegyszer a magyar Emmanuel Macronnak is neveztek. A magát sem jobb, sem baloldali pártnak nem tartó szervezetről Török Gábor – akit a cikk szerzője az egyik legbefolyásosabb politikai elemzőnek tart – azt mondja, a momentumosok reálisan ítélik meg a helyzetet, a szétdarabolódott ellenzékhez nem akarnak tartozni, hosszú távon építkeznek, és profi politikusokká akarnak válni.