Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vadveszély a közutakon

Vadveszély a közutakon
LigetPress

Az őszi hónapokban különösen megnő a vaddal ütközés veszélye. Autósok bizonyíthatják: évente vadelütések ezrei történnek a hazai utakon. A vadbalesetek elkerülésére ilyenkor különösen fontos az elővigyázatosság, illetve ha mégis bekövetkeznék a baleset, a casco-biztosítás, illetve a vadkár-kiegészítő biztosítás a segítség – hívja fel a figyelmet a MABISZ.  (Kép: Versicherungsmakler Gauglhofer)

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikái szerint évente több mint 5200 vadelütés történik a magyarországi utakon. Az őszi időszakban a nagyvadak mozgása megváltozik, így az évnek ebben az időszakában különösen gyakoriak a vadelütések.

(Kép: adac.de)

A vadveszélyes területeken, az utak mentén a vadásztársaságok vadveszélyre figyelmeztető táblákat helyeznek ki, ezzel is fölhívják a járművezetők figyelmét: az adott területen az átlagosnál jóval nagyobb a valószínűsége a vadak felbukkanásának.

A jármű vezetőjének tehát olyan sebességgel kell haladnia, hogy a vad hirtelen felbukkanása esetén is el tudja kerülni az ütközést. A vadütközéssel kapcsolatos károk megtérítésére a Polgári Törvénykönyv „veszélyes üzemek találkozásával” kapcsolatos része az irányadó. 2015 májusában a jogszabályalkotó módosította a vadgazdálkodásról szóló törvényt, s egyebek mellett megerősítette, hogy a vadgazdálkodás veszélyes üzemnek minősül.

Vaddal ütközés esetén a gépjárműben esett kárt a biztosító akkor téríti meg, ha a gépjárműnek van casco-biztosítása, illetve vadkár-kiegészítő biztosítása.