Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A rajnaival nem rokon a hazai olaszrizling – győztes 2015. évjáratúak

A rajnaival nem rokon a hazai olaszrizling – győztes 2015. évjáratúak
Elek Lenke

Ma már nemcsak borvidékenként, de fajtánként is rendszeresen tartanak nagyszabású kóstolókat. Októberben ötödször rendezik meg Budapesten az olaszrizlingek parádéját. Bár egyértelműen hazánk egyik legnépszerűbb fehérbora áll majd a középpontban, vendégszereplőként a mintegy 200 tétel között számos rajnai rizling is kóstolható lesz.

Hazánkban hozzávetőleg négyezer hektáron terem olaszrizling. A belőle készült borok elsősorban a Balaton környékéhez köthetők, ám másutt is készülnek kiváló olaszrizlingek, így például Neszmélyen. Az október 7-én a főváros egyik patinás szállodájában megrendezendő nagy kóstoló arra teremt lehetőséget, hogy az egyes borvidékeken készülő borokat a vendégek összehasonlítsák, a különféle stílusokkal behatóbban megismerkedjenek, a friss, reduktív alapboroktól a terroir sajátosságait a legszebben megmutató dűlőszelektált olaszrizlingekig és a késői szüretelésű desszertborokig új és újabb arcait ismerjék meg ennek a népszerű, ám sok esetben félre ismert fajtának.

A Badacsonyi borvidék 17, Balatonfüred–Csopak pedig 16 borászattal képviselteti magát – az utóbbi térségből a Rizling Generáció 10 pincészete mutatja be legjobb tételeit. Tavaly a Balatoni Kör szervezésében debütált BalatonBor márka aktuális évjáratát több mint 10 pincészet borán keresztül lehet feltérképezni.

Köztudott, hogy Somló különleges talaja és mikroklímája egészen egyedi karaktert ad az ottani boroknak – és bár a juhfark a borvidék zászlósbora, most 10 somlói borászat megmutatja, hogy ez a régió az olaszrizlingnek is jól áll. A hűvösebb klímát a Mátrai borvidék és Eger, valamint két felvidéki pincészet képviseli – érdemes megtapasztalni az onnan érkező tételek sajátosságait is.

Érdekesség, hogy az olaszrizling és a rajnai rizling nem rokonok. A kifinomult ízlésűeknek arra is lehetőségük nyílik, hogy a két fajta sajátosságait akár egyazon pincészettől, egymás mellett kóstolva fedezhessék fel.

A borokkal intenzívebb ismerkedést a Borkollégium ingyenes előadásai is megkönnyítik: a borászok vezette villámkurzusok négy témában nyújtanak ismereteket, természetesen kóstolással egybekötve.

Immár hagyomány, hogy a szervező Winelovers a kóstolót megelőző borteszt alatt a 10-10 legjobb olasz- és rajnai rizlinget is kiválasztja. A minapi vakkóstolón csaknem 100 tételt bírált el a borakadémikusokból álló nemzetközi zsűri. Az erős  mezőnyben sok esetben csak századpontok döntöttek a végső sorrendről, és jó néhány olyan bor már nem fért be a legjobb tíz közé, amely a pontszáma alapján egy borversenyen aranyérmet kapott volna. A legjobb hazai olaszrizling címét Kamocsayék Sós-hegy Olaszrizling 2015-i nedűje nyerte el, a rajnaiak közül pedig a Bencze Családi Birtok Venus ugyancsak 2015. évjárata győzedelmeskedett.