Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gyere haza, informatikus?!

Gyere haza, informatikus?!
(Tudósítónktól)

Az állandósult informatikushiány csökkentésére állami és magán kezdeményezésekről értesült a szakma, ám a már képzett, de nem itthon dolgozó munkaerő körülményeivel kevesebbet foglalkoztak.

Az IThon.info tájékoztató portál becslése szerint 8–10 ezerre becsülhető a külföldön dolgozó informatikusok száma, akinek hazajöveteli szándékáról készül átfogó felmérés „Mi kéne, hogy haza gyere?” címmel.

A nyáron kezdődött felmérés kérdőív és személyes interjúk segítésével tudakolják a külföldön dolgozók ismereteit és motivációs elképzeléseiket – a hazajövetelük segítése végett. Jelenleg már jó kétszázan töltötték ki a kérdőívet, a részletes elemzéseket szolgáló interjúk is készülnek. Az első tapasztalatokról Pulay Gellért, az IThon.info alapítója beszélt tudósítónknak:

„… A sokak által emlegetett 22 ezres informatikushiányra csakis egyetlen gyors válasz lehetséges: a már képzett és gyakorlott szakemberek mielőbbi hazahozatala. Szeretnénk megérteni és bemutatni, hogy az érintettek mennyire tájékozottak a hazai piacról, és milyen tényezők hatnak a reménybeli hazajövetelükre. Az elemzéseknél csak a szakmai szempontokat és indítékokat vizsgáljuk, elemezzük, amelyekből már most tudható: nincsenek napra kész és pontos információik a külföldön dolgozóknak. Számosan közülük sokan egyetlen egy percet sem dolgoztak a hazai IT-munkaerőpiacon, mások az igen gyorsan változó piac ellenére régi ismeretek birtokában ítélik meg a hazai körülményeket.

Nem ismerik a fizetéseket, a szakmai kihívásokat, feladatokat; mindezek bemutatása a versenyszféra szereplőire vár. „A felmérésből egyértelműen kiderül: a közvetlen kapcsolatok, az eddiginél sokkal több helyi ismeret és a jó példák lehetnek a leghatékonyabb tényezők a hazatéréshez” – mondta Pulay Gellért, az IThon.info alapítója.

A múlt év végén alapított IThon.info információs platform célja, hogy megmutassa a magyarországi informatikai munkalehetőségeket, a legfrissebb híreket és sikertörténeteket, és összekösse a munkavállalókat a munkaadókkal. A portálon sok olyan vállalkozás adatlapja található, amely folyamatosan keresi az IT-szakembereket. Az IThon.info az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének, a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének és a Doktoranduszok Országos Szövegségének is együttműködő partnere.