Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Világrekorder hatékonyságú ABB-villanymotor

Világrekorder hatékonyságú ABB-villanymotor
(Tudósítónktól)

Az újító technológiák fejlesztője és szállítója, a svájci ABB világrekorder hatékonyságú szinkronmotor előállításáról tudósította szerkesztőségünket.

A 44 megawatt teljesítményű, hatpólusú szinkronmotoron az átadás előtt végrehajtott vizsgálatok azt mutatták, hogy a hatékonysága 0,28%-kal jobb, mint a vonatkozó szerződésben előírt 98,8%-os érték, ami világrekordnak számít a villanymotorok hatásfokát tekintve. Ezzel a hatásfokjavítással egy villanymotor 20 éves élettartama alatt megközelítőleg 500 ezer dollárnyi villamosenergia-költséget lehet megtakarítani. 

„Mivel az ilyen villanymotorok élettartamköltségének (TCO) legnagyobb részét az áramköltségek alkotják, a termékünkkel elért megtakarítások nagyon kedvező hatással vannak a jövedelmezőségre – mondta Sami Atiya, az ABB robotika és gyárautomatizálási részlegének a vezetője. – A szinkronmotorok rendkívül jó hatásfokuk mellett bizonyítottan jó minőségükről és megbízhatóságukról híresek. Erős, robusztus kialakításuknak köszönhetően működésüket alacsony üzemi hőmérsékleten is megbízhatóság és alacsony rezgésszint jellemzi.”

A világrekord-hatásfokot a motor villamos és mechanikai tulajdonságainak optimalizálásával érték el. A sikerben az is nagy szerepet játszott, hogy az ABB már több mint 100 évnyi tapasztalattal rendelkezik villanymotorok gyártásában. A szinkronmotorok e típusának átlagos hatásfoka 98,2–98,8% között változik. Ha a motor folyamatosan üzemel, a 0,25%-kal jobb hatásfoknak köszönhetően évente 1000 megawattóra (MWó), azaz 240 európai háztartás évi áramfogyasztásával megegyező villamos energiát lehet megtakarítani.

A világ energiaigénye ma csaknem kétszerese a 30 évvel ezelőttinek. A Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint az energiaigény 2030-ra a mostaninak jó másfélszeresére emelkedhet. A növekvő igények kielégítésben a szükséges új energiaforrások mellett nagyon fontos szerepet kap a már rendelkezésre álló energia minden eddiginél hatékonyabb felhasználása is.  A változtatható fordulatszámú hajtások és nagy hatásfokú motorok segítségével csökkenthető az energiafogyasztás és a veszteség, aminek köszönhetően az energiafelhasználás jellemzően 20–50%-kal mérsékelhető.   

A világrekordnak számító, most bejelentett eredményeket a vevővel közösen végzett vizsgálatok során érték el. A vevő ipari gázokat gyártó üzemében az ABB szinkronmotorjait kívánja telepíteni. A villanymotorokkal kompresszorokat fognak üzemeltetni. Az 5×4×4 méteres váltakozó áramú szinkronmotor kimenő teljesítménye 44 MW.  A szinkronmotorokat széles körben használják az iparigáz-gyártásban, az olaj- és gáziparban, a vegyiparban, a tengeri hajózásban, a fémiparban, a bányászatban, a vízgazdálkodásban, illetve a cellulóz- és papírgyártásban is. Ezek a motorok jellemzően ventilátorok, szivattyúk, hengerművek, aknaszállítógépek meghajtására szolgálnak.