Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nyíltan szervezkednek a magyar nácik – Orbán kikezdte Ausztriát is

Nyíltan szervezkednek a magyar nácik – Orbán kikezdte Ausztriát is

Nemzeti önvédelmet hirdet a szélsőjobb – címmel a The Washington Post közöl beszámolót az AP hírügynökség alapján a Vecsésen zászlót bontott  Rend és Igazság mozgalomról.

Három kisebb csoportból állt össze, hogy meghirdesse „az Európát élhetetlenné és védtelenné tett liberalizmus elleni harcot”. A migránsok és a romák elleni szövetségbe Európa fehér embereit verbuválják, hogy a sátáni sötétség erőivel szemben küzdjenek – fogalmazott vezetőjük Tyirityán Zsolt. Egyelőre, de csak egyelőre látszanak marginálisnak, mert a cikk szerint sem kizárt, hogy a Jobbik irányváltásával elégedetlenek tömegestül igazolnak át a szervezetbe. Az erősen széttöredezett baloldal miatt a Jobbik tűnik föl Orbán igazi kihívójának, ugyanakkor a migránsellenes politikával operáló Fideszhez is átpártolnak a hasonló gondolkodásúak.

A The Guardian beszámolója már az elején leszögezi, rasszista indíttatású szervezetről van szó, sőt a kommunizmus bukása óta nem létezett ilyen szélsőséges jobboldali párt, amelyik be akar jutni a parlamentbe. Tyirityánt a náci ideológia hirdetőjeként mutatja be. Rávilágít arra is, hogy részben Orbán illiberális eszméit hirdetik, s leszögezik, hogy a liberálisoknak nincs életterük, a nácik által kitalált Lebensraum fogalommal operálva, nincs helyük ebben a társadalomban, mert elveszítették nemzettudatukat, faji és nemi identitásukat. A beszéd után egyik aktivistájuk Hitler Mein Kampfját rakta le Tyirityán elé, hogy dedikálja neki emlékül. 

A Visegrádi Négyek megerősítésének szándékát tükröző magyar kezdeményezésről, azaz a mai budapesti külügyminiszteri találkozójáról ír a Wiener Zeitung, amire Szijjártó kollégái érkeznek Szlovéniából és Horvátországból, Ausztria azonban csak államtitkárt küld. Nem véletlenül, hisz Christian Kern szövetségi kancellár a visegrádiak megosztottságáról nyilatkozott, s azt is mondta, szankciókat kellene bevezetni Magyarország és Lengyelország ellen, mert élnek az uniós pénzügyi forrásokkal, de nem teljesítik a menekültkvótát. A lap idézi Orbán Viktort, aki megérti: az osztrákoknak fáj, hogy nincsenek benne a V4-együttműködésben, egyébként is társtalan ország Ausztria, amely noha tehetős állam – hiszen magas az életszínvonal –, de „külpolitikai értelemben tanácstalan”. Nem érdemes az osztrák barátainknak abban reménykedni, hogy meg tudják bontani a V4 egységét. Szijjártó minisztertől pedig azt idézik, hogy soha ilyen erős és hatékony nem volt a V4-ek, mint most. Az unión belüli legszorosabb szövetség az övéké, függetlenül attól, hogy ez tetszik-e vagy sem az osztrák szövetségi kancellárnak.

Schiffer András is kulcsfontosságúnak tartja a V4-ek megerősödését, a migránskérdésben teljes mértékben elfogadhatónak tartja a magyar kormány politikáját – ezt a beszámolót a felvidéki, szlovák Hírek oldalán találtuk, amely a Martos Nyári Szabadegyetemen elhangzottakat összegzi. Az LMP egykori társelnöke álszentnek tartja a szolidaritásra hivatkozó német és svéd érvrendszert, azt pedig teljes mértékben elfogadhatatlannak, hogy gyakran a fejlesztési pénzek megvonásával fenyegetőznek, holott a két kérdésnek nincs egymáshoz köze. Ugyanakkor hiányolja, hogy a V4-eknek nincs átfogó koncepciójuk az európai kérdésekre, összehangolt lépéseket kellene tenniük, közösen a többi keleti és déli állammal, még akkor is, ha Brüsszel ellenérdekelt, hogy létrejöjjön egy új erős hatalmi tér. Schiffer szerint B-terv kell, ami szembemegy Merkel és Juncker politikájával, és nem a német nagytőke érdekeit szolgálja.

Kurt Volker volt NATO nagykövetet, aki kiválóan beszél magyarul és számos politikai kapocs köti Magyarországhoz, Trump, illetve külügyminisztere rendkívüli utazó nagykövetté, külön megbízottá nevezte ki Ukrajnába – tudtuk meg a Szabad Gondolatok & Szabad Piac alcímmel magát hirdető Reason amerikai magazinból. Kurt Volker a McCain Institute ügyvezetője egyrészt, másrészt a Fellegi Tamás volt miniszter alapította Magyar Kezdeményezések Alapítvány igazgatósági tagja is. S arról értesültünk, hogy ez a magyar alapítvány legutóbb legkevesebb 100 ezer dollárral szponzorálta John McCain arizoniai szenátor intézetét is.

Ismét hazánkban vizsgálódott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség öt országból érkezett hét szakértőjével atomerőművünk megbízhatóságáról – erről maga az ügynökség számol be, illetve átvette jelentését számos szaklap, mint például a World Nuclear News. Ebből kiderül, hogy elégedettek a magyar paksi atomerőmű jelenlegi és az előkészületben lévő, kibővítendő része eddig ismert terveivel, mert azok követik a nemzetközi szervezet előírásait, az előző vizsgálatokhoz képest fontos előrelépést tett Magyarország az atombiztonság tekintetében.