Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Továbbra is nyereséges az ingatlaneladás

Továbbra is nyereséges az ingatlaneladás
(Tudósítónktól)

Egyelőre hullámzó képet mutat az idei ingatlanpiaci forgalom, ám így is a múlt évek egyik erős félévén vagyunk túl.

Az első félév összforgalmát a Duna House közel 75 ezerre becsülte, amely öt százalékkal elmarad a tavalyi azonos időszaktól, a válságot követő legerősebb félév eredményétől.

Nem bizonyult tartósnak az idei első negyedévben tapasztalt áresés, ugyanis a Duna House országos lakásár-indexe történeti csúcsra, 121 pontra emelkedett. A fogyasztói árindexszel deflált reálindex 93 százalékponton áll, vagyis ez az érték még nem érte el a válság előtti, a 2008. év eleji szintet.

Az országos panel-index viszont reálértéken is a csúcson van, a 100 pontos bázisértéken. Ugyanez a téglalakás-indexről még nem mondható el, amely reálértéken 12 százalékponttal marad el a válság előtti szinttől.

A vidéki indexek többségében javultak – a kelet-magyarországi tégla-index a kivétel, amely a tavaly évvégi 122-es csúcsról 112-re, majd most 110-re esett. Ugyanitt a panel történeti csúcsponton, 127-en áll. Nyugaton a panel- és a téglalakások indexe is egyforma, 109 százalékpont, ami a téglalakások esetében történeti csúcs.

Budapesten megállíthatatlan a panellakások árának emelkedése, jelenleg 159 pontos csúcson áll. A téglalakások ára is csúcsot döntött.

A fővárosban a tavalyi első félévben a vevők tizede vásárolt csak 600 ezer Ft/m2 ár fölött, az idén az arányuk már 27%! Ugyanebben az ársávban Pesten megduplázódott az arány, most 12 százalék. A fővárosban továbbra is a 40-60 m2 közötti ingatlanok a legkeresettebbek, a vevők 36%-a választotta ezt a méretet. Vidéken is nagyobb szelet jutott az idén mint esztendővel ezelőtt az átlagosnál drágább ingatlanoknak: a 300 ezer Ft-nál magasabb négyzetméterárat tavaly a vevők 6%-a fizette meg, az idén már 12%. Pest megyében ugyanennek a sávnak az aránya 9-ről 17%-ra nőtt.

Az idei I. félévben Tolna megyében lehetett legalacsonyabb átlag fajlagos és négyzetméter-áron (131 000 Ft/m2) használt téglalakást vásárolni. Ugyanezt az ingatlantípust a legmagasabb átlagos  négyzetméteráron Győr-Moson-Sopron megyében vásárolták, ahol 292 ezer forintot kértek négyzetméterenként.

Budapesten minden tekintetben a XXI. kerület voltak a legolcsóbbak (átlag 281 000 Ft/m2) a használt téglalakások, a legdrágábbnak az V. kerület bizonyult 787 ezer forintos árával. További nyolc kerületben haladta meg a félmillió forintot az átlagos négyzetméterár.

A Duna House adatai alapján a panelek esetében vidéken az átlag fajlagos és négyzetméterár ugyanúgy Tolna megyében volt legalacsonyabb, mint a téglalakások esetében. Ott 124 ezer Ft/m2 áron lehetett panelhez jutni. A panel- és téglalakások esetében a legmagasabb átlagárat Győr-Moson-Sopron megyében kérték, bár 276 ezer forintos átlag négyzetméterár így is 50 ezerrel elmarad a teljes budapesti átlagtól.

A fővárosban a kevés II. kerületi panel volt a legdrágább, 565 ezer Ft/m2 árával. A „legpanelosabb” kerületek közül a XI.-ben 400 ezer fölé kúsztak az árak, és a XIII. meg a XIV. kerületben is 370 ezer Ft-ot kértek átlagosan.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az eredetileg meghirdetetthez képest az eladók átlag 3 százalékkal csökkentették az árat (néhány megyében 4 százalékkal), de a vevőknek további 9 százalékot sikerült lealkudni az árból. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a vevők csak átlag 4 százalékot tudtak alkudni, és az eladók is csak 3 százalékkal csökkentették az általuk eredetileg kigondolt árat. Budapesten legkevésbé a III. kerületben alkudoztak, ott alig (2%-kal) változott az elsőre meghirdetett ár. Az I. kerületben azonban az eladók átlagosan 5 százalékkal kényszerültek csökkenteni az árakon, melyet további 6 százaléknyi alku követett.