Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A világ legnagyobb civil szervezete is tiltakozik

A világ legnagyobb civil szervezete is tiltakozik

Négyezer kolléga, 40 ezer aktivista, 42 millió támogató 55 országban – ez a Greenpeace; a világ talán legnagyobb civil szervezete most, a civilek megbélyegzését szolgáló törvény keddi hatályba lépésével egy emberként tiltakozik a magyar kormány ellen.

A román határ mentén, a Szamosnál találkoztak is jó páran Greenpeace-aktivisták, ahol éppen a vízszennyezés okán is tüntettek. Azt ígérték, számol be honlapján a szervezet, hogy minden eszközzel küzdenek a törvény ellen, amellyel Magyarország nemzetközi kötelezettségeit megszegi, és amellyel az embereknek a jól-léthez, a well-beinghez való jogát is korlátozza. Mint kiderült, legalább 8500 magyar állampolgár is támogatja a Greenpeace-t és akcióit.

Az amerikai AP hírügynökség beszámolója szép pályát fut be a médiában, az US News and World Reportban is, amely szerint az Amnesty International is polgári engedetlenséget hirdetett, bojkottálja a most hatályba lépett civil törvényt. Iván Júlia igazgató elmondta, az alkotmánybíróságig viszik az ügyet, s amíg meg nem születik a verdikt, negligálják a jogszabályt. Miután a cikk írója is Orbán Soros-ellenes propagandájának tekinti a törvény megszületését, rögtön idézi is a kormányfő tegnapi beszédéből azt a részt, amelyben a Sorost kiterjedt maffiahálózat működtetőjeként írja le, mint olyat, aki Európa jövőjét veszélyezteti. A TASZ kezdeményezését a többiekkel együtt a Helsinki Bizottság is követi.

A szlovák Aktuality portál is beszámol a Ripost értesülése alapján arról, hogy Soros György fia, Alex Budapesten járt a hétvégén. Amit egyébiránt a Klubrádió Világtükör rovatának szerkesztője is meg tud erősíteni, mivel beszélt vele a Közép-európai Egyetemen abból az alkalomból, hogy egész napos konferenciát rendezett a CEU a tanszabadság témakörében pénteken. Alex Soros a Nobel-díjas perui író, Mario Vargas Llosa előadását követő fogadáson is részt vett. A szlovák forrás úgy tudja, hogy apja örökségét készül átvenni, pontosabban egyelőre csak tájékozódott édesapja budapesti érdekeltségei felől.  Sőt, az alapítványokért felelős nemzetközi posztra kívánja ültetni apja Alexet, s ennek első lépése volt, amikor április 27-én Brüsszelben Soros György bemutatta a fiát Jean Claude Junckernek.

A cikk a Riposttal ellentétben összefoglalja a magyar törvénykezés Sorost támadó eseményeit, illetve Orbánt idézi, aki szerint Soros hosszú ideje beavatkozik Magyarország belügyeibe, ezért is született meg a lex CEU és a civilek elleni támadásként értékelhető átvilágítási törvény.

Soros legidősebb fiával, Roberttel pedig az amerikai média foglalkozott, mivelhogy leköszönt a Soros Alap elnöki és ügyvezető-helyettesi rangjáról azzal a céllal, hogy saját társaságot hozzon létre Soros Capital néven – adta hírül a CNBC. Az irodalomtudományi diplomát szerzett Robert Soros már öt évvel ezelőtt is ambicionálta, hogy saját maga menedzselje a pénzügyeket. A Soros Fund menedzsmentje egyébként nemrég tornázta fel 40%-ra részesedését a Goldman Sachs csoportban, és bevásárolta magát a Snapchat elődjének számító Snap társaságba is.

A kaliforniai JD Supra jogi esetek nemzetközi portáljáról megtudhatjuk, hogy a DC fellebbviteli bíróság is kimondta: nem ejtik a Herzog-örökösök által indított pert a magyar kormány ellen, sőt a címében egyenesen úgy fogalmaz, megnyerték az örökösök a magyar múzeumok elleni pert. Függetlenül attól ugyanis, hogy melyik országban tulajdonították el a zsidók vagyonát a holokauszt idején, nemzetközi törvénysértésről beszélünk, ezért nemzetközi hatáskörben járnak el az illetékesek. Épp úgy, mint ahogy a holokauszt kitervelői és végrehajtói felelősségét is nemzetközi bíróság mondta ki.  A per jogegységi, példaértékű lesz ezentúl minden, ehhez hasonló restitúciós ügymenet tekintetében – állapítja meg a szaklap.

A magyar PA-63-es pisztoly kalandos, a kommunista időkbe is visszanyúló történetét és újabb virágzását ecseteli az American RifleMan szaklap, amelyben természetesen a régmúltból ismert Fegyver- és Gázkészülékgyár is szerepel. A szerző összehasonlítja a PPK-val és a 9×18 mm-es Makarovval, és megállapítja: könnyen elrejthető zsebben, övtáskában, miközben használat közben korántsem jelentéktelen. Árát 250-300 dollárra értékeli.