Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. április 18. Az év 109. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739391. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Switch, Swift, Aspire – nőies báj, férfias tartalom

Switch, Swift, Aspire – nőies báj, férfias tartalom
Szabó Gergely

Az éppen csak elkezdődött vakáció első óráiban, ám éppen fél évvel az esztendő legnagyobb ajándékozási időszaka előtt állt elő a „magyar Acer” a tajvani cég újdonságaival, mindenekelőtt a laptopjaival.

Azért utalunk a nyári iskolai szünetre, mert a budapesti sajtóeseményen fölvonultatott táskagépek jó része éppen a diákoknak készült, amit a szervezők egyáltalán nem titkoltak, sőt, jó néhányszor hangoztattak is, elfeledvén: egykoron ők is voltak diákok, akik számára az iskola meg a tanulás emlegetése vakációban istenkáromlással egyenértékű…

Csakhogy éppen a tízen- meg a huszonéves korosztályt (a közép- és felsőfokú oktatási intézmények diákjait) kívánja megnyerni a tanuláshoz jól hasznosítható, most bemutatott újdonságokkal, köztük a kettő az egyben Switch-gépekkel, a 3-as és az 5-ös modellel, amelyben már nincs ventilátor. Persze, nem azért, mert kifelejtették a számítógép-hűtés eme legfontosabb alkatrészét, hanem azért, mert sokkal jobb és főleg hangtalan megoldást találtak az Acer-mérnökök: a LiquidLoop hűtést.

Miként a termékbemutató egyik házigazdája, Veil Krisztián, a magyar Acer terméktudora elmondta és persze meg is mutatta: mindkét új Acer Switch kettő az egyben notebook használható a gyártó cég márkájával ékesített Active Pen-nel. A digitális tollal könnyen és gyorsan készíthetők jegyzetek, rajzok a képernyőre, e dokumentumok és tetszés szerint képek is, szerkeszthetők.

Borítékolható: azok a diákok, akik hozzájutnak majd ezekhez a masinákhoz, szeretni fogják őket. A Window 10 operációs rendszerrel telepített laptopok teljesítményére sem lehet panasz, mivel tetszés szerint akár hetedik generációs Intel Core i7 processzorokkal is megvásárolhatók. A 12,2 hüvelyk átlójú képernyővel kínált Switch 3 – az Acer társított technológiájának köszönhetően – akár egykezes beállításokkal is jól használható, továbbá biztonságos az ujjnyomat-olvasó által.

„A Switch 5 jelű gép az Acer első olyan kettő az egyben modellje, amelyet Intel Core i7, illetve i5 processzorral készítünk – mondta a termékmenedzser –, és amely az elegendőnél több hátteret kínál az összetett, bonyolult feladatokhoz, prezentációkhoz és szórakoztatáshoz, akár útközben is. Egyik sajátossága, hogy a beépített ujjnyomatolvasó a gép ki- és bekapcsológombján azonosítja a gazdáját, használóját, tehát az első pillanattól szavatolja az adatbiztonságot.”

Visszatérve a LiquidLoop hűtőrendszerre, az előadó fölhívta a figyelmet a nagy előnyére: sikerült kiküszöbölni a ventilátor okozta nagy hátrányt, az eltömődéseket okozó finom por lerakódását, miáltal a gép élettartama is meghosszabbodik. A laptop üzemideje is figyelmet keltő: akkumulátora 10,5 órán át élteti készüléket vezetékes áram hiányában.

Miként a képen is látszik: a Switch 5 – az eloxált alumínium-tokozásnak köszönhetően – elegáns és modern. Széles látómezejű FHD+ érintőképernyője IPS-technológián alapul, felbontása 2160×1440 képpont. A gép hangjára sem lehet panasza a reménybeli használónak, a kiváló audió-adottság az Acer TrueHarmony és a Smart Amplifier technológiájának köszönhető.

El ne feledjük megemlíteni, hogy az Acer Switch 5 és az Acer Switch 3 dobozába csomagolt csatlakoztatható, háttér-megvilágítású, kellemes és gyors gépelésre alkalmas klaviatúra különösen biztonságos és stabil mágnesek segítségével állítható a használó számára legkedvezőbb szögbe. Az egeret helyettesítő trackpad az átlagosnál nagyobb felületű, ekként szerfölött kényelmes.

Az már csak hab a tortán, hogy mindkét modellt ellátták elő- és hátlapi kamerával; az előlapival 720p FHD-videófelvétel készíthető. A laptopok videó-konferenciákon is kiválóan használhatók – hangzott el a tájékoztatón. Veil Krisztián megjegyezte, hogy kívánságra a gyártó USB Type-C dokkolót is ad géphez, miáltal izmos munkaállomássá lép elő, hiszen ez a kiegészítő a gyors adatátvitel eszköze videók, audió-tartalmak esetén, és azonnali kapcsolatot teremt külső kijelzők és egyéb eszközök számára.

A tajvani mérnökök irigylésre méltó memória- és háttértár-kapacitással látták el mindkét modellt: a Switch 5 kétféle – 256, illetve 512 GB – PCIe SSD-vel is rendelhető, továbbá akár 8 GB LP DDR3 SDRAM-ot is kaphat. A másik, a hármas jelű 32–64–128 GB eMMC-t is képes kezelni, akár 4GB LP DDR3 SDRAM-mal párban. Az egyéb kényelmi és műszaki finomságokat érdemes tanulmányozni a termékek honlapján.

Ugyancsak ez alkalommal értek magyar földre a Swift-sorozatú ultravékony Acer-notebookok. A Gulliver írójának, Jonathan Swift-nek a nevével egyre több ágazatban lehet találkozni – gépkocsigyártás, programozónyelv –, és most a személyi számítógépek iparában. Természetesen a Swift 3 és a Swift 1 is Windows 10 operációs rendszerrel működik. Az egyik figyelmet keltően kecses, a másik ultravékony – a hölgyek szeretni fogják őket, már csak azért is, mert a külcsín meglehetősen férfias belbecset tartalmaz. Lelkük a hetedik nemzedékű Intel Core processzor, a megjelenítésről Intel HD vagy NVIDIA GeForce grafikus kártya gondoskodik, az akár 10 órás üzemidőről pedig az „izmos” akkumulátor.

A Swift 3-at 14, illetve 15,6 hüvelyk képátlójú, full HD IPS kijelzővel szállítja a gyártó; tárhelyként 512 GB-s SSD-k, illetve 1TB-s HDD-k szolgálnak. Az már csak természetes, hogy alaplapján USB 3.1 Type-C port is található, HD-webkamerája SHDR támogatást kapott, és persze kívánságra billentyűzet-háttérvilágítást, ami például az esetenként félhományban dolgozni kényszerülő újságírók számára nagy segítség.

A lelkesen magyarázó előadó elmondta, hogy megalkották a tajvani kollégái a speciális kivitelű a Swift 3-at, amelynek burkolata csillogó Corning Gorilla Glass (tehát rugalmas és ütés- meg karcálló) üvegezést kapott.

Itt kell fölhívni a figyelmet arra, hogy a Swift 1 nem csupán könnyű (1300 gramm), de zsebpénzbarát is – tehát ajánlható a diákoknak. Üzemideje a már emlegetett 10 óra; képernyőjének átlója 13,3 hüvelyk, esze-lelke Intel Pentium vagy Celeron processzor, amelyet 4 GB memória támogat; tárhelye 64, 128 vagy 256 GB SSD, vagy éppenséggel eMMC tárhellyel. Talán említeni sem kellene: mindkét Swift sajátja az ultragyors 2×2 MIMO 802.11ac vezeték nélküli technológia.

Ugyancsak mostani budapesti bemutató sztárjai közé sorolhatók az Acer legújabb Aspire notebookjai. Megint csak család- és diákbarát jelzőt kell emlegetni: szeptemberben és majd karácsonykor bizonyára sok fogy majd az Aspire 1, 3 és 5 jelű modelljéből, sőt, a családfőként is jellemezhető Aspire 7-ből is.

Ez utóbbit hetedik nemzedékű Intel i7 processzorral és NVIDIA GeForce GTX 1060 grafikus kártyával kínálja az Acer. Az Aspire 5-öt azoknak fejlesztették ki a kínai szigetországban, akik nem csupán munka, hanem szórakozás közben (játékokkal) is jól meghajtják.

A sorozat első két tagját köznapi teendők elvégzésére szánják, természetesen a gyors internet-kapcsolathoz szükséges 802.11ac vezeték nélküli technológiával, kellemes multimédiás eszközökkel és kézre álló, precíziós érintőpaddal.

Az Aspire 1-hez egyéves Office 365 előfizetés és 1 TB OneDrive felhőtárhely is jár. Alaplapi csatlakozásai USB 3.0- és 2.0-, HDMI-port, valamint Ethernet-aljzat. A 14 hüvelyk képátlójú készüléket Celeron vagy Pentium processzorral szerelik, amelyhez 32 vagy 64 GB eMMC háttértár, 4 GB DDR3L memória járul. Mindehhez akár 9 órás akkumulátor-üzemidő társul. A gép csupán 18 milliméter „vastag” és 1650 grammot nyom.

A „bátyus”, az Aspire 3 háromféle képernyővel készül: 14 és 15,6 hüvelykes HD-, illetve 15,6”-os full HD kijelzővel. Az Acer Blue LightShield technológiája is a gép sajátja, kímélendő használója szemét a a káros kékfény-sugárzástól. Processzoraik Intel Core, Celeron és Pentium lehet, akár 12 GB RAM-mal.

Az egy fokozattal nagyobb Aspire 5 a média-központú életstílus kiszolgálója, fáradhatatlan a tartalomszerkesztésben és -megosztásban. Mindebben segítség az akár hetedik generációs Intel Core processzor meg a legújabb NVIDIA GeForce grafikus áramkör (képernyője: 15,6 hüvelykes), az akár 20 GB DDR4 2400 MHz-s RAM. Háttértárolóként választhatók HDD-k akár 2 TB kapacitásig, és persze SSD is.

A gép perifériájaként érdemes megemlíteni az USB 3.1 Type-C Gen 1-, az USB 3.0-, valamint a két USB 2.0-aljzatot.

Beszámolónk végére hagytuk az Aspire-kínálat csúcsmasináját, a profiknak szánt 7-es modellt. Vékony burkolata alatt alapfeszültségen dolgozó hetedik generációs Intel Core CPU található, és akár NVIDIA GeForce GTX 1060 grafika is választható konfigurálás közben. (Képernyőjének átlója 15, illetve 17 hüvelyk lehet.) Az alaplap könnyen kezeli az akár 32 GB-nyi DDR4 2,4 GHz-es RAM-ot is; háttértárként a HDD-k mellett futtatható akár 512 GB-s SSD is. Van a gépnek HDR funkciójú HD-kamerája, és a hangok iránt igényesek gyönyörködhetnek a masina Dolby Audio Premium kínálatában.

Bár erőműről van szó, a masina szerfölött csinos: vékony, alumínium burkolatú, ízlésesen mintázott.