Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 20. Az év 111. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739393. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Petya újra pusztít – és újból sírhat a világ

Petya újra pusztít – és újból sírhat a világ
Petrányi-Széll András

A WannaCry kapcsán májusban megismert sebezhetőséget kihasználva terjed Európában és szerte a világban a Petya zsarolóvírus – amelyről az első jelentéseket a G Data nemzetközi blogjából ismerhette meg a világ.

A folyamatosan frissülő jelentések szerint több multinacionális nagyvállalat érintett a támadásban, számuk 80 körül lehet. A Petya zsarolóvírust a WannaCry kapcsán megismert Eternal Blue sebezhetőség segítségével terjesztik a bűnözők. A Microsoft már kijavította a szóba forgó hibát, de ezek szerint a WannaCry zsarolóvírus keltette hangulat sem elegendő ahhoz, hogy a hibajavítást időben telepítsék a vállalatok.

Technikai adatok

A most terjedő változatot a G Data összes megoldása a Win32.Trojan-Ransom.Petya.V és a Trojan.Ransom.GoldenEye.B. neveken azonosítja. Az eddigi adatok szerint a Petya sokkal jobban képes terjedni Windows XP-n, mint a WannaCry. A májusban terjedő változattól eltérően a mostani kitöröli a Windows naplózást a fertőzés folyamata során.

A zsarolóvírus a következő kiterjesztésű fájlokat célozza meg:

.3ds .7z .accdb.  ai. asp .aspx .avhd .back .bak .c .cfg .conf .cpp .cs .ctl .dbf .disk .djvu .doc .docx .dwg .eml .fdb .gz .h .hdd .kdbx .mail .mdb .msg .nrg .ora .ost .ova .ovf .pdf .php .pmf .ppt .pptx .pst .pvi .py .pyc .rar .rtf .sln .sql .tar .vbox .vbs .vcb .vdi .vfd .vmc .vmdk .vmsd .vmx .vsdx .vsv .work .xls. .xlsx .xvd .zip

Ukrajna kritikus infrastruktúrájának egyes részeit komolyan érintette a támadás. A frissítés írásának időpontjában (június 27., 18:15) Kijev repülőterét lezárták. A Rosneft olaj vállalat és az acélgyártó Evraz elismerték, hogy érintettek a támadásban. Sok szupermarketben a fizető terminálok használhatatlanok a támadás miatt. Jelentések érkeztek Európa többi részéről is (Nagy-Britannia, Franciaország), hogy megtörténtek az első fertőzések. Az Index értesülései szerint magyar vállalatok is érintettek a támadásban.

Ahogy az várható volt, egyes fertőzött számítógép-tulajdonosok kifizették a zsarolópénzt. A G Data az tanácsolja, senki se fizessen a zsarolóknak, hiszen ezzel tovább támogatja tevékenységüket.

Lezárták a támadók email postaládáját

Amiután a Posteo értesült arról (június 27-én, 19:30 körül), hogy szolgáltatásukat használják a támadók emailek fogadására, lezárták a email fiókhoz a hozzáférést, értesítették a hatóságokat. A támadók nem juthatnak be a postaládába, de üzeneteket sem lehet küldeni a szóban forgó email címre.

A G Data nemzetközi blogján folyamatosan frissülnek az adatok, látogassanak el ide az újabb fejleményekért.