Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Túlvilági átjáró a múzeumok éjszakáján

Túlvilági átjáró a múzeumok éjszakáján
(Munkatársunktól)

Most szombaton (június 24-én) tizenötödik alkalommal tárják ki kapuikat a múzeumok, hogy közreadják nemzeti örökségünk féltve őrzött kincseit. A múzeumok éjszakáján rengeteg nagyszerű dolog vár felfedezésre: mintegy 380 intézmény 2100 programjával várja az érdeklődőket. (Kép: Sziklakórház, atombunker-múzeum.)

Egyetlen este, vagy éjszaka kevés: az egész nyarunk rámenne arra, ha az összes látnivalót végig akarnánk nézni. Hiszen nemcsak Budapesten, hanem Debrecentől Sopronig az ország számtalan gyűjteménye hívja a látogatókat.

A budapesti Magyar Nemzeti Múzeum például mágikus kapuvá válik már délután három órától. Gyerekeknek és felnőtteknek túlvilági séta indul, amelyen atropológus, archeozoológus és régész kalauzolásával csodálkozhatunk rá emberi és állati csontokra, őskori lényekre a régészeti kiállításon. A Titkos jelentések című programon unikornisok, bárányok, pelikánok, csillagok és kelyhek remélik, hogy megtalálják őket, és megfejtik jelentésüket!

Egy másik tárlat (az Élő Múzeum programja) lehetőséget kínál, hogy elmerüljünk a törökkor hétköznapjaiban, hitvitákba hallgassunk bele, szópárbajba szálljunk pletykálkodó asszonyokkal, és beléphetünk egy elítélt „boszorkány” börtönébe is.

Zacher Gábor toxikológus arról fog mesélni, milyenek a betépett álmodozók. Péri Benedek turkológustól pedig megtudhatjuk, hogyan lazítottak az Oszmán Birodalomban.

Ha a látogatónak elege van a borzongásból, megfürödhet a reformáció ragyogásában, megismerheti a reformáció 500 évét – Kiss Erika és Zászkaliczky Zsuzsanna kurátorok – az Élők és holtak, valamint Szent Iván-éj szentje című tárlatvezetéseken.

A Magyar Nemzeti Múzeum tehát borzongató programot kínál június 24-én: ősi hitvilágok, misztikus titkok, soha véget nem érő szerelmekkel teli felemelő történetekkel a virtuális és az anyagi világ között.

Érdemes ellátogatni az Országos Széchényi Könyvtárba is, ahol az érdeklődőt az Arany János-kiállítás kincsei várják, köztük a Toldi-trilógia, a Tetemrehívás és más Arany-művek kéziratai. Megtekinthetjük a magyar hangosfilm aranykorát bemutató kiállítást, sőt a Hot Jazz Band jóvoltából zenét is hallgathatunk. A Szentivánéji hajsza Shakespeare hősei után kutakodhatunk, elemlámpa segítségével olvashatunk bele egy mostanáig lappangó Ady-kéziratba. Lesz kézműveskedés, földgömbragasztás, Corvina-motívumos kirakójáték és Arany-minikönyv készítése is!

A budai vár tövében található Sziklakórház atombunker-múzeuma az idén is kihagyhatatlan része képezi a múzeumok éjszakája programjának. Arculatával és tematikájával összhangban a múzeum 24-én egész nap látványos felszíni bemutatókkal és föld alatti élménnyel várja a látogatókat. Délelőtt 10 órától az érdeklődők a hidegháborús fenyegetettség korszakába csöppenve megismerhetik a sugárfelderítő kézi eszközöket, és ha akarnak, akár be is öltözhetnek speciális védőruhába.