Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. április 27. Az év 118. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739400. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szürkemarha és sushi – Japán a díszvendég az OMÉK-on

Szürkemarha és sushi – Japán a díszvendég az OMÉK-on
Elek Lenke

Szerte a világon az állatvásároknak van a legrégibb hagyománya, amelyek aztán később a különféle mezőgazdasági termények és iparcikkek bemutatásával bővültek. Budapesten a hajdani BNV-k után a mezőgazdasági vásárok voltak mindig is a legnépszerűbbek. A valamikor virágzó szövetkezetek büszkék voltak az eredményeikre, szívesen mutatták meg országnak-világnak, mit tudnak. Jöttek is a népek megtekinteni a legszebb haszonállatokat, meg az új növényfajtákat, széles e hazából.

 

Az idén nemcsak a hazából, hanem az egész Kárpát-medencéből érkeznek majd élelmiszerek és mezőgazdasági árucikkek, meg persze élő állatok és gépek is. A díszvendég a távoli Japán lesz, amely a nem európai régiókat tekintve a legnagyobb kereskedelmi partnere Magyarországnak.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Kosuge Junichi japán nagykövet és Daróczi László, a 78. OMÉK-ot szervező Agrármarketing Centrum igazgatója ma délután a pesti Füvészkertben tartott tájékoztatón egyaránt hangsúlyozta a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének fontosságát. A japánok népszerűsíteni szeretnék Magyarországon hazájuk ételeit és élelmiszer-alapanyagait, és nemcsak a meglévő – egyébként nem túl sok – étterem kínálatában.

Európán kívül Japánba a legnagyobb a magyar agrárkivitel: a mangalica, a szürkemarha, a kacsa, a liba- és a vadhús, valamint a magyar borok a legkelendőbb termékek a japán piacon. A mostani mezőgazdasági kiállításon japán séfek mutatják be a jellegzetes ázsiai fogásokat, amelyeket nemcsak megkóstolhatnak, de meg is vásárolhatnak a látogatók

Szeptemberben öt napon keresztül tart az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár a Hungexpo területén és a Kincsem Parkban. Először rendeznek szakmai napot szeptember 19-én, majd folytatódik a mulatság egészen 24-ig. Az idén külön pavilonban találkozhatunk a biotermékekkel: a G-csarnok biopiacáról  friss vásárfiával lehet hazatérni. Nagy súlyt fektetnek a határon túli magyar élelmiszerek megismertetésére.

Azok a diákok, akik kísérő tanárukkal, legalább 10 személyes csoportban érkeznek, ingyen látogathatják az OMÉK-ot, erről a tanintézmények vezetőit is tájékoztatják. Számukra külön programokat is szerveznek.

A szakmaiság jegyében szerveznek programokat innovációval foglalkozóknak és üzletembereknek. Ugyanakkor szeretnék, hogy az OMÉK családi program legyen, ezért a legkisebbek számára is gondoskodnak szórakozási lehetőségekről a Gyermekszigeten, a felnőtteket pedig számos kulturális program várja.