Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hasznos ötletek, tanácsok nyaralás idejére

Hasznos ötletek, tanácsok nyaralás idejére
Tóth Tibor

Az újoncoknak, az újrakezdőknek, de még a gyakorlott utazóknak is hasznos a körültekintő felkészülés a nyaralásra, megőrzendő a hazatérés utáni nyugalmat.

Tavaly a magyarok kis híján 19 millió alkalommal látogattak külföldre, mintegy tizedével többször, mint egy évvel azelőtt. A több napos külföldi utazások száma 2015-höz képest 11,1%-kal nőtt, és jó esély mutatkozik arra, hogy ez a kétszámjegyű növekedés az idén megismétlődjék. A gondtalan, önfeledt nyaralásnak, ország-világlátásnak gyakorlatilag egy fillérbe sem kerülő ára van. Lássuk csak!

A legjobb az lenne, ha semmilyen könnyen mozdítható értéket nem tartanánk otthon, de ha mégis, legalább ne könnyen elérhető és semmiképpen se egy helyen. Amit elől hagyhatunk az pár ékszernek tűnő bizsu és egy kisebb, mégis mutatós pénzösszeg. Mivel a betörő alapvető célja az, hogy bejusson, találjon valamit gyorsan, majd ugyanolyan gyorsan, feltűnés nélkül kijusson, valószínűleg be fogja érni ennyivel.

Mi magunk maradjunk láthatatlanok a nyaralás alatt. Ne reklámozzuk, hogy elutaztunk! Legföljebb a közeli ismerősöknek áruljuk el, hogy hol leszünk, és mikor jövünk. A facebook közönsége is kibírja úti beszámoló nélkül, amíg hazaérünk.

Keressünk egy családtagot, vagy megbízható fiatalt, aki szívességből vagy némi zsebpénz fejében beköltözik hozzánk arra az időre, amíg távol vagyunk. Ha alkalmi lakót nem sikerült szerezni, megoldás lehet a csereotthon-közösség, amelyben hasonlóan gondolkodó utazók cserélnek otthont egy előre egyeztetett időszakra, hogy aztán úgy élhessenek, mint egy helyi.

Családi házban élőknek ajánlható, hogy indulás előtt nyírják le a füvet, hogy ne tűnjék dzsungelnek, mire hazaérünk. Szedjék le a kívülről és látható szárítóról a ruhákat. A függönyöket és rolókat ne engedjék le, mert semmi sem csábítóbb, mint a nappal is besötétített ház. Használjanak időzítős lámpakapcsolókat, amik sötétedés után véletlenszerűen kapcsolódnak be és ki. Kérjük meg a szomszédot, hogy locsolja meg a kinti vázák földjét, mert így nemcsak a növények szépsége, de a látszat is megmarad, hogy otthon vagyunk.

Már a Magyar Postának is vannak olyan kényelmi szolgáltatásai, amelyekkel a nyaralás alatt is megkaphatjuk vagy biztonságban tudhatjuk küldeményeinket. Magunk után küldethetjük a postánkat, kérhetünk ismételt kézbesítést egyeztetett időpontban, illetve 30 napig postán őriztethetjük a levelet, csomagot, utalványt vagy előfizetett hírlapot.

Indulás előtt érdemes újraolvasni a lakásbiztosítás apró betűs részeit, nehogy hoppon maradjunk egy esetleges káreset után. Érdemes tanulmányozni azokat a passzusokat, amelyek részletezik, mennyi ideig állhat üresen a ház, vagy milyen riasztóval, esetleg távfelügyelettel kell rendelkeznie az ingatlannak.

Az ügyfelek hatoda az utazás napján vásárolja meg utasbiztosítását

A statisztikai hivatal frissebb adatai szerint tavaly a magyar állampolgárok összesen 7,1 millió utazás alkalmával (több napos úttal számolva) mintegy 43 millió napot töltöttek külföldön. Az utasok – az internetes összehasonlító oldalak által kínált kényelmes megoldásokra hagyatkozva – az utolsó pillanatra hagyják az utasbiztosítás megkötését. A Netrisk.hu adatai szerint 2016 első négy hónapjában az ügyfelek 11 százaléka kötötte az utazás napján a biztosítását, az idei első harmadban már 16 százalékos volt ez az arány. Kisebbségbe szorultak azok, akik legalább két nappal előbb gondoskodtak utazási kockázataik fedezetéről.